Open damkampioenschap van Nijmegen

7 augustus 2015

Van 26 juli tot en met 1augustus werd voor de eenendertigste maal het Open Kampioenschap van Nijmegen gehouden. Normaal vind dit plaats in de Jan Massinkhal, maar aangezien deze wordt verbouwd speelden we dit jaar in De Spil in Lent.
Helaas zagen een paar grootmeesters nog af van deelname in de laatste week voor het toernooi, waardoor er weinig echte toppers waren. Dit leverde echter wel een breed veld met subtoppers op.
Namens Witte van Moort nam Gerwin Mollink deel.

In de eerste ronde nam hij het op tegen Michel Hendriksen sr. Na de hele partij optisch voordeel te hebben gehad, kreeg hij in het late middenspel een winnende positie.
Hierna gaf zijn tegenstander het maar op.
De volgende dag 2 partijen. De eerste was tegen GMI Geert van Aalten. Na een spannende partij kwam er een lastige stand op het bord, waar Gerwin zich mede dankzij het speeltempo niet meer uit kon redden (Het normale tempo is 80 minuten + 1 minuut per zet, hier was het 50 zetten in 2 uur, daarna 25 zetten in een half uur en vervolgens nog 5 minuten voor de rest).
In de middagronde kreeg Gerwin een makkelijke loting met Stunnenberg. Deze partij werd met winst afgesloten.

Dinsdag volgden weer 2 partijen, de eerste tegen Joop Geurts werd een bloedeloze remise.
’s Middags ging Gerwin er goed voor zitten tegen Fons Huijbreghts. Na een hele spannende partij werd deze gewonnen. Op de helft van het toernooi dus 7 uit 5.

Woensdag in de zesde ronde nam hij het op tegen Lamine Diakité uit Ivoorkust, deze werd na een middenspel met klassieke trekjes remise.
Donderdag volgden weer 2 partijen, ’s ochtends tegen Bart Terwel en ’s middags tegen Dick Huitink. In de ochtendronde dacht Gerwin dat hij in een 5 om 5 stand de remise al had berekend. Toen er een 3 om 3 op het bord kwam keek hij dus niet verder (niet erg verstandig achteraf). Hij offerde 2 schijven en verloor nog, terwijl 1 schijf offeren goed was voor remise.
Tegen Dick Huitink kreeg hij iets voordeel. Dick bood remise aan in een 5 om 5. Gerwin dacht even na en speelde toch maar verder, aangezien hij de betere stand had.
Toen zijn tegenstander niet het beste plan koos won Gerwin vrij gemakkelijk.
Met nog 2 ronden te gaan 10 punten uit 8 partijen en een plek bij de eerste 20.

Op de vrijdag werd er geloot tegen Henk Kleinrensink, een taaie speler. De partij eindigde dus logischerwijs in remise. Dit gebeurde trouwens nog wel na het nodige denkwerk.
In de laatste ronde moest Gerwin tegen de Fransman Raphaël Martens. Op papier een gelijkwaardige tegenstander. In het middenspel beging Gerwin helaas een gigantische blunder, waarna hij de partij maar opgaf.
Het toernooi ging zodoende helaas als een nachtkaars uit.
Uiteindelijk plek 40 in een deelnemersveld van 126.

Het toernooi werd gewonnen door GMI Alexander Bulatov uit Wit-Rusland.