Aalberts en Mollink actief in MTB Open Hoogeveen

25 augustus 2015

Tijdens Brunssum Open, waar WvM’ers Hessing,Noppers en van Dijk actief waren, werd in Hoogeveen het zesde MTB Open georganiseerd. Hier waren Bert Aalberts en Gerwin Mollink actief. Helaas was Molllink de eerste ronde verhinderd waardoor hij niet kon spelen, hij kreeg een reglementaire remise toegekend. Aalberts nam het op tegen Henk Kamminga. Vanuit de opening ontwikkelde hij druk op de lange vleugel van Kamminga. Toen Kamminga in het middenspel verzuimde zijn vleugel te versterken walste Aalberts door de vleugel heen met snelle winst. In ronde twee hoopte Aalberts zijn volle score vast te houden, maar tegen de grif ruilende Gerwin Kolkman bereikte hij te weinig om op winst te mogen hopen. Mollink had zoals verwacht weinig problemen met Douwe Jonker. Na enkele positionele fouten van Jonker volgde een foutieve afruil waardoor Mollink een schijf en later de partij kon winnen. De derde ronde was een goede. Mollink was al snel uit door Leo van der Laan met een bekende doch verrassende combinatie twee schijven te ontfutselen. Van der Laan pruttelde nog even door maar verloor natuurlijk wel. Aalberts nam het op tegen Bart Visser. Na een klassiek begin kreeg Aalberts met een typische manoeuvre voordeel. Het spel kwam later weer in klassieke banen en Aalberts kon met een offer een voordelig doch remiseachtig eindspel afwikkelen. De murw gespeelde Visser miste in tijdnood een opzichtige remise en kon opgeven.  

Na drie rondes hadden beide spelers dus vijf punten. Dat betekent meestal een lastige tegenstander in ronde vier en dat kwam wel uit. Zo kreeg Aalberts supertalent en titelverdediger Jan Groenendijk te bestrijden. Het werd een principiële partij waarin Groenendijk na de opening een centrumaanval plaatste. Aalberts werd naar achter gedrukt en na een foutieve zet helemaal ingesnoerd, waarna hij moest opgeven. Mollink speelde tegen een andere jeugdtopper, te weten Jitse Slump. Er kwam interessant randschijvenspel op het bord. Toen Mollink ook nog een Hoogland-aanval nam stond het bord pas echt in lichterlaaie. Helaas maakte Mollink een flinke inschattingsfout die hem zijn voorpost kostte. Na enig tegenstribbelen moest ook hij opgeven. 

In de vijfde ronde nam Aalberts het op tegen Jaap de Jonge. Aalberts kreeg de nodige tempi in de opening en kon een sterk centrum opbouwen. In het middenspel wist hij na een fout van zijn Zeeuwse opponent een winnende doorbraak af te dwingen. Mollink speelde tegen de junior Jan van der Star. Na interessant openingsspel had Van der Star de betere positie, maar nadat hij een gruwelijke fout maakte kon Mollink gratis naar dam combineren en de partij winnen.  

De zesde ronde koppelde Mollink aan de lager ingeschaalde Ton van der Ploeg. Na een goede opening had Mollink voordeel. Toen Van der Ploeg zijn lange vleugel liet opsluiten kon Mollink al snel een schijf winnen en daarmee ook de partij. Aalberts had de lastige taak om van de taaie Jaap Huizinga te winnen. Na interessant openingsspel had hij wat voordeel, maar Huizinga hield het nadeel in de perken. In een dun standje brak Aalberts voor een schijf door, maar er was nog een fout van Huizinga nodig om te winnen.  

De voorlaatste ronde. Aalberts nam het op tegen Sven Winkel. Winkel nam in de opening een aanval en Aalberts had niet veel beter dan deze aanval er af te ruilen. In de volgende opbouwfase werden geen fouten gemaakt en zo werd binnen twee uur tot remise besloten. Mollink zat tegen Andrew Tjon A Ong en had een interessante partij. Mollink speelde het half open klassiek degelijk tegen maar kreeg wel enig nadeel. Pas in een 4 om 3 stand maakte hij de beslissende fout waarna hij teleurgesteld moest opgeven. 

Op de laatste dag speelde Aalberts tegen dezelfde Tjon A Ong. Na een agressieve openingsopzet kreeg Tjon A Ong een sterke aanval. Na het afruilen van deze aanval kreeg Aalberts nadeel, maar zijn moeilijkheden in het klassiek bleken achteraf mee te vallen en de partij eindigde onbeslist. Mollink had het jonge talent Nick Waterink te bestrijden. Helaas werd Mollink al snel in een kettingstelling genomen. In reeds verloren positie trapte hij in een fraaie dubbelcombinatie.  
Uiteindelijk eindigde Aalberts op een goede vijfde plaats. Mollink kende met een 28e plek een redelijk toernooi, maar had na de goede start wellicht gehoopt op meer. Winnaar werd zeer verrassend Nick Hoving uit Groningen.