27 juli 2015
Het is nooit verkeerd om wat extra spelritme op te doen in aanloop naar het nieuwe seizoen. Met die insteek togen Gil Salomé, Edwin Twiest en Bert Aalberts richting West-Friesland voor het Heerhugowaard Open. Naast dit sterk bezette open toernooi is er vanaf dit jaar ook een Masters-groep toegevoegd. De top acht van het open toernooi zou zich kwalificeren voor playoff-wedstrijden voor het Masters toernooi. Hoewel de drie Westerhaarse deelnemers kwalificatie voor dit toernooi niet als doel hadden gesteld werd er toch stiekem op gehoopt.
De eerste ronde is doorgaans bedoeld om het kaf van het koren te scheiden. Salomé en Twiest walsten makkelijk over hun veel zwakkere tegenstanders heen, maar Aalberts kreeg door een foutje de niet misselijke Bhawanibhiek tegenover zich. Desondanks wist hij in de aanval te winnen.
In open toernooien krijg je vroeg of laat grootmeesters te verduren. Aalberts kreeg echter in de tweede ronde al Dolfing te bestrijden. Na een makkelijke opening kwam Aalberts in het middenspel onder stevige druk, maar Dolfing kwam een zet te kort om te winnen. Twiest had in de Franse speler Martens een te kloppen tegenstander. Het ging niet van een leien dakje maar in klassiek stapelde Martens fout op fout en daardoor won Twiest uiteindelijk nog vrij snel. Salomé trof oudgediende Nimbi. Hij wist positievoordeel te realiseren, toen Nimbi in een zetje trapte won Salomé snel.
Zowel Salomé als Twiest hadden dus nog de volle score. In ronde drie speelde Salomé tegen de grillige Van den Broek. Salomé bereikte weinig vanuit de opening en de partij eindigde na veertig zetten in een onbeslist. Twiest had het zwaar tegen grootmeester Kouogueu maar wist zich in een klassiekje te redden. Tot slot speelde Aalberts tegen generatiegenoot en WK-deelnemer Sipma een degelijke partij. Na een grote liquidatie in de opening was de muziek uit de partij: remise.
In de vierde ronde kwam Salomé uit tegen Stempher. Salomé kreeg het nodige terreinvoordeel in het eindspel, maar desondanks wist Stempher vrij eenvoudig remise te halen. Twiest kwam tot remise met Stokkel. Twiest viel aan en Stokkel kon geen kansrijke omsingeling op poten zetten. Aalberts speelde geen beste partij tegen Mounanga uit het nieuwe damland Gabon. Hij moest in het late middenspel zijn toevlucht nemen tot een remisecombinatie.
De vijfde ronde was een teleurstellende. Salomé en Twiest moesten tegen elkaar en daar hadden de heren weinig zin in; in no time werd remise overeengekomen. Voor Aalberts liep het al niet beter. Tegen de oud-kampioen van China Chengcheng kwam hij niet tot spel, een kansloze remise.
Na de zesde ronde werd de top acht opgemaakt. Twiest en Salomé hadden nog een kans om deze te bereiken door te winnen in ronde zes. Dit lukte Twiest helaas niet, hij bleef na een overigens sterke partij op remise steken tegen Vipulis. Salomé echter trok alle registers open en won wel, van Fedorovich. Aalberts won combinatief van Van den Bosch. Salomé had nu +3, maar bij het opmaken van de stand bleek helaas dat hij met een elfde plek de top acht niet had gehaald. Twiest en Aalberts hadden nu +2.
Weinig spektakel in ronde 7. Salomé kwam zelfs onder druk tegen Meijer maar wist nog net remise te halen. Twiest kwam begrijpelijkwijs tot weinig spel tegen Domchev. Aalberts leek wat kansen te krijgen toen Ludwig zich liet opsluiten, maar dit viel tegen: ook remise.
In de achtste ronde weer spektakel. Niet bij Aalberts, die in zijn tweede ontmoeting tegen Domchev in een week tijd spitsroeden moest lopen voor remise. Salomé wist echter knap te winnen van de Afrikaanse grootmeester Ba. Twiest kon het helaas niet bolwerken tegen ‘mysticus’ Jansen.
Door de knappe overwinning van Salomé kon hij nog in de prijzen vallen. In de laatste ronde trof hij Sipma. Na een bedenkelijke opening kwam Salomé in een dubieus klassiek vaarwater terecht. Sipma wist met sterk spel de partij uiteindelijk te winnen. Twiest won positioneel van Van den Bosch. Tot slot speelde Aalberts een snelle remise met Ba.
Toen de balans werd opgemaakt bleek dat Salomé met +3 een fraaie tiende plaats had bereikt. Ook Twiest en Aalberts konden tevreden zijn met +2 en respectievelijk een 25e en 28e plaats. Het toernooi werd gewonnen door tienvoudig wereldkampioen Alexei Chizhov.
In de bijlage kunt u analyses vinden uit partijen van de Westerhaarse delegatie.