Eerste team lijdt pijnlijk verlies


11 november 2019

In de derde ronde van de clubcompetitie stond het treffen met WSDV uit Wageningen op het programma. De Wageningers zijn al enkele jaren actief op het hoogste niveau en weten zich daar elk jaar redelijk makkelijk te handhaven.

WSDV speelt voornamelijk met eigen kweek aangevuld met enkele sterke aangetrokken spelers. Een van die externe spelers is oud-wereldkampioen Alexander Shvartsman. Het was dan ook bepaald geen tegenvaller dat hij deze dag niet aanwezig was in Westerhaar. In totaal miste Wageningen zelfs drie spelers waardoor de Westerhaarders op voorhand sterk favoriet leken
.
Het wedstrijdverloop was aanvankelijk in lijn met die verwachting. Zo wist Odin Mol met sterk positioneel spel het jeugdige talent Machiel Weistra onder druk te zetten. De wereldkampioen aspiranten moest dan ook al snel zijn meerdere erkennen in Mol. De overwinning die Jan van Dijk boekte kwam een stuk moeilijker tot stand. Tot ver in het middenspel bleef invaller Robert-Jan van Steenbergen keurig overeind en omstanders vroegen zich ongetwijfeld af waar de winst vandaan zou moeten komen. Van Dijk compliceerde de stelling en verleidde zijn tegenstander tot een op het oog sterk gambiet. De Fries in Westerhaarse dienst toonde echter de onjuistheid van dit offer combinatief aan en verdubbelde de marge van WvM. Lange tijd leek het er op dat Marino Barkel de stand zelfs naar 6-0 kon tillen. Halverwege de partij kreeg hij opeens overwicht tegen Fred Ivens, maar het eindspel was slechts voordelig, niet winnend. 

Ondanks de ruime marge hing er al lang een Wageningse tegentreffer boven de markt. Gerbrand Hessing trapte vroeg in de partij in een gemene damzet maar bleef stug doorspelen. Zijn verzet was dusdanig hardnekkig dat het Rik Keurentjes nog flink wat moeite kostte om de partij ook daadwerkelijk te winnen. Dat lukte uiteindelijk wel waardoor de stand op 5-3 kwam. Een vrij rustige remise was er vervolgens voor Yuen Wong, die met een omsingeling weinig gevaar kon stichten tegen Matthias de Kruijf. Tegenvaller was vervolgens de remise van Andrej Kalmakov. Na een zeer moeizame openingsfase leek hij in het middenspel toch tot winnend voordeel te komen. Jesse van Beek verliest echter zelden en ook nu wist hij met een remise te ontkomen.


De voorsprong was vervolgens helemaal verdampt. Gil Salomé zette het bord al snel in vuur en vlam met een Partie Bonnard. Kennelijk was hem er veel aangelegen om tot spel te komen tegen Ester van Muijen. Het resultaat bleef achter: Van Muijen strafte het spel van Salomé behendig af en ging zelf met de punten aan de haal. Herman Hilberink zette de stand vervolgens op 8-8 met een goede remise tegen Johan Sterrenburg.

Met nog twee partijen te gaan was al wel duidelijk dat de verwachting uit de voorbeschouwing niet uit zou komen. De twee resterende posities waren zwaar nadelig voor de Westerhaarders waardoor een 10-10 het hoogst haalbare zou zijn. Peter Hoopman had het niet getroffen met de jonge wereldtopper Jan Groenendijk tegenover zich. Hoopman nam zijn opponent in de hekstelling maar die kwam daar toch met enig voordeel uit. Met weinig tijd op de klok werd het nadeel groter en groter waarna Hoopman in een zwaar nadelig, maar mogelijk houdbaar eindspel toch bezweek. Daarmee was de zwaarbevochten remise die Bert Aalberts binnenhaalde tegen Marcel Monteba enkel interessant voor de statistieken. Een teleurstellende 9-11 nederlaag is het resultaat van dit alles waardoor de Westerhaarders voorlopig vooral naar onder moeten blijven kijken. Over twee weken speelt het team de lastige uitwedstrijd in Huissen tegen VBI.