Ongekend spannend op NK junioren

5 mei 2023

Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 mei organiseert damclub Witte van Moort in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Dambond het Nederlands kampioenschap voor junioren. In de voorlaatste ronde kwam koploper Simon Harmsma met de schrik vrij na een prachtige combinatie van tegenstander Wouter Sosef. Ook in de strijd om de derde plek viel geen beslissing, waardoor het met één ronde te gaan nog alle kanten op kan gaan in Westerhaar.

Koploper Simon Harmsma nam het op tegen Wouter Sosef. Vanuit de opening koos de regerend wereldkampioen junioren voor een Molimard-uitval. Wouter heeft dit toernooi niks meer te verliezen en klapte er dubbel zo hard in, wat resulteerde in een prachtige partij. In een stelling met beiden een schijf op het kerkhofveld en veel materiaal daarachter ging Simon de fout in. Wouter plaatste een dodelijke dreiging wat hem naar een prachtige combinatie leidde richting veld 13. Hierna herstelde Simon zich knap van de schrik, en zonder al te grote problemen verdedigde hij zijn veel minder ogende stand naar een puntendeling. 

Voor de enige achtervolger Roland Kreeft was dit puntenverlies van Simon goed nieuws, want met winst zou hij zich naast de koploper scharen. Daarvoor moest dan wel de lastige horde Matheo Boxum worden overwonnen. Roland gooide in zijn jacht op de eerste plaats alle remmen los en torpede erde zijn jonge opponent met een flank-centrumaanval. Deze aanval was oppermachtig want hij bleek de opmaat tot een doorbraak voor twee schijven. De daaropvolgende dam werd vrijwel direct afgenomen, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken, bleek Matheo een schijf achter te staan. In deze fase van de wedstrijd schoot de grafiek heen en weer tussen winst voor Roland en remise. Feit is dat Matheo het meest kalm bleef van de twee en voor de poorten van de hel de remise wist binnen te slepen. 

In de strijd om de derde plek had Emre Hageman goede zaken kunnen doen door te winnen van Sytze Spijker. In het middenspel sloeg de vlam in de pan na een afwikkeling die beide spelers een hoge actieve randschijf bezorgde. Emre ging het best om met deze decorwisseling, want hij kreeg het hele centrum in handen en kon als eerst doorbreken. De overgebleven stand was echter zeer lastig om perfect te behandelen en dit lukte Emre dan ook niet. Sytze was er na deze onnauwkeurigheden van zijn tegenstander als de kippen bij om de remise te forceren. 

Tussen al het damgeweld om de podiumplekken werkten Daniël Boxum en Marie Gabbert een wedstrijd af. Voor Daniël was winst cruciaal om aansluiting te behouden met de groep boven hem. In de omschakeling van de opening naar het middenspel zadelde Daniël zijn opponente op met enkele randschijven. Met secuur pressiespel van Daniël in het centrum werd de stand van Marie beetje bij beetje uit elkaar gespleten, wat uiteindelijk resulteerde in schijf- en partijverlies voor Marie. 

Het laatste duel was tussen Luise Gabbert en Renco Oostindjer. Beide spelers doen niet meer mee voor de prijzen, wat ze de mogelijkheden bood om vrijuit te dammen. De opening was desondanks vrij rustig van beide kanten en ook in het middenspel gebeurde niet heel veel. Pas op het moment dat er gesloten klassiek op het bord kwam, werd het razend spannend. Aanvankelijk leek Luise de beste papieren te hebben, maar dit sloeg helemaal om toen ze iets te veel hooi op haar vork nam. Renco bleef in een chaotische stand koelbloedig en wikkelde af naar schijfwinst, wat hem even later de partij opleverde. 

Met nog één ronde te gaan is het razend spannend aan de kop. Simon Harmsma staat op de eerste plek, gevolgd op slechts één punt door Roland Kreeft. De laatste ronde vindt zaterdagochtend 11u plaats in het clubgebouw van Damclub Witte van Moort. Komt dat zien!