3 mei 2023

Damclub Witte van Moort organiseert deze week 2 NK’s, teweten het traditionele junioren-NK en het splinternieuwe NK-A voor spelers met een rating hoger dan 1100 punten.

Bij het A-toernooi werd al gelijk op een aantal flink van leer getrokken; 

Bommel speelde tegen Pronk een aanvallende partij en in het late middenspel haakte hij iets te laat af, waarna Pronk winstkansen kreeg. In een 5x5 positie werd ook nog een missende voortzetting door laatstgenoemde gemist en werd tot een puntendeling besloten.

Jharap opende tegen  Wijpkema met een agressieve opening die principieel werd tegengespeeld. Optisch leek de stand voor Wijpkema heel erg goed, maar bij analyse viel het allemaal wel mee. In het late middenspel overzag de zwartspeler een elementaire dreiging, waardoor het spitsroeden lopen werd. Uiteindelijk maakte Jharap het bekwaam af en won.

Bosker moest tegen NK-debutant Terweijden en moest dus vol aan de bak. Na een vlakke opening en dito begin van het middenspel was er niets aan de hand. Pas na 45-40 (?!) gooide Bosker de knuppel in het hoenderhok. De precieze waarde moet nog onderzocht worden, maar feit is wel dat er creatief gedamd moest worden! Terweijden probeerde nog gesloten spel te krijgen, maar de routinier liet zich niet foppen.

Hessing moest tegen de taaie Schirinzi. De basisspeler van Witte van Moort koos voor een gesloten klassiek spel en Schirinzi maakte geen opbouwfouten, waarna Hessing afhaakte. De stand werd open en Hessing kreeg een tempovoorsprong van 5 tempi. Schirinzi haalde zijn tactische vaardigheden van Stal en combineerde fraai naar een punt.

Leoné en Schippers hadden een vrij rustig partijtje, waarbij het leek of Leoné (in het verleden speler/trainer van WvM 1) wel tevreden zou zijn met een punt. Schippers die 250 in het eerste team van Witte van Moort heeft gespeeld had optisch voordeel, maar het evenwicht werd nooit definitief verbroken. Na 53 zetten werd de vrede daarom getekend.


NK Junioren

Ook de jongen wolven (wolvinnen) strijden deze week om de nationale titel.

Het is een ijzersterk toernooi, met de nrs 2 en 3 van het aspiranten-NK Spijker en Matheo Boxum, maar ook (o.a.) toptalenten als Hageman en Harmsma behoren tot de favorieten.

Spijker speelde een zeer sterke partij tegen Kreeft, die met een aantal stellingsproblemen te kampen had. Op de 31e zet moest Spijker kiezen tussen 2 ruilen. Degene die hij nam gaf Kreeft weer ruimte, ook al zag het er erg krom uit. Na een verrassende doorbraak van Kreeft leek Spijker uit het veld geslagen. Het was nog steeds remise, maar uiteindelijk wist Kreeft met een kleine finesse de punten te incasseren.

Hageman haalde tegen Oostindjer de springer-contra attaque van stal en de voorpost werd er gelijk afgeruild, wat een principiële partij beloofde. De aanval van Oostindjer was niet zonder gevaar en de omsingeling van Hageman was erg flexibel. Na een wat minder scherpe zet forceerde Hageman groot voordeel en besloot de partij met de klapper van de dag, waarbij zijn tegenstander hem dit helaas niet uit liet halen.

Matheo Boxum wordt gezien als één van de allergrootste talenten en heeft dit ook al erg vaak laten zien door winsten op grootmeesters of remise tegen wereldtoppers. Sosef was niet van plan om zich naar de slachtbank te laten leiden en er ontstond een klassiek standje waarbij Boxum op een bepaald moment de stand openbrak. Optisch leek het wel wat te hebben, maar Sosef speelde correct en geen van tweeën had echt kansen.  Een puntendeling was het resultaat.

Daniël Boxum moest tegen Luise Gabbert; Laatstgenoemde nam een flankaanval en bouwde deze met vaste hand uit naar een sterke positie; op het beslissende moment had ze de boel op slot kunnen gooien op de 34e zet (24-29!!) en de winst kunnen behalen, maar nu liet ze een kleine ontsnapping toe en dat is Boxum wel toevertrouwd.

Tot Slot Harmsma tegen Marie Gabbert. Na een agressieve opening van Harmsma (voor de kenners; Kortevleugel opsluiting met Georgiev-ruil (al had technisch gesproken 1 dan op 7 moeten staan))  ontspon er een mooie partij, waarbij Harmsma zich toch moest bevrijden met licht voordeel. Na het onnauwkeurige 31.31-27 (eerst 42-37) forceerde Harmsma schijf en uiteindelijk partijwinst.

Dinsdag volgen ronde 2 en 3 in het clubgebouw van Damclub Witte van Moort aan de Asterstraat 28!