Luuk Terweijden (20) wint allereerste NK dammen A-klasse

8 mei 2023

Op maandag 1 mei werd het zesdaagse damfestijn geopend in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Damclub Witte van Moort had het privilege om het eerste nationaal kampioenschap A voor de senioren te mogen organiseren. In deze categorie strijden spelers met een rating tussen 1100 en 1300 om de titel. Om op dit niveau voor de titel te strijden, heeft men wel zeker een goed eredivisiedivisie spelniveau nodig. Op voorhand werd de 20-jarige Luuk Terweijden getipt als favoriet, met als kansrijke outsiders Gerbrand Hessing en Jan Schippers.

Mei 2023 werd dus een zesdaagse vuurdoop. Zowel voor de organisatie, maar ook voor de spelers. Want wie wil nu geen geschiedenis schrijven door een dergelijk kampioenschap voor het eerst te winnen? De onderlinge verschillen bleken door de regel niet ontzettend groot te zijn. Zo zaten er slechts vier punten verschil tussen de latere winnaar en de nummer negen van de eindstand. Dat geeft aan dat het niveau best dicht bij elkaar lag en men aan elkaar gewaagd was.

Als het niveau dichtbij elkaar ligt, dan komt het vaak op finesses en sleutelmomenten aan. Soms duurt het even voordat beslissingen worden geforceerd. Soms door vermoeidheid, soms door tactische wendingen, soms door het missen van kansen en soms door risico te nemen.

Ronde zes was één van die latere sleutelmomenten. Jan Schippers, die na 250 wedstrijden in het eerste van Witte van Moort afzwaaide bij het vlaggenschip, miste een zetje en een grote kans op winst tegen clubgenoot Gerbrand Hessing en hielp hem daarmee onbedoeld in het zadel voor de strijd om het kampioenschap. De partij werd een gelijkspel. Schippers speelde overigens een zeer degelijk toernooi waarin hij niet verloor.

In de achtste ronde kwam het volgende sleutelmoment. Koploper Hessing moest aantreden tegen Terweijden. Ongetwijfeld zal er druk hebben gestaan op beide heren. De partij kon een gamechanger voor de titel zijn. Terweijden speelde scherp op winst want wilde niet gokken op de slotronde. De Westfries liet in het duel zien over de nodige rekenkracht te beschikken. Terweijden plaatste een Chizhov Kanon en trok vlijmscherp de winst naar zich toe.

Tijdens de slotronde was opnieuw een sleutelmoment waarneembaar. Op de 38e zet miste Hessing in de partij tegen Jakob Pronk een combinatie en daarmee dé kans op een beslissende barrage voor plek één.  Het zijn momenten als deze waarop je jezelf als topsporter voor de kop kan slaan. Maar zoals gezegd, met drie dubbele rondes op dinsdag, woensdag en donderdag zal de vermoeidheid ongetwijfeld een keer toeslaan en zie je wel eens wat over het hoofd.  Terweijden navigeerde zich in de laatste ronde tegen routinier Theo Leoné bekwaam naar een punt en stelde daarmee het kampioenschap veilig met 12 punten uit negen wedstrijden. De oudgediende Leoné liet overigens ook regelmatig bekwaam spel zien dit toernooi.

Een spannende barrage volgde voor de podiumplekken. Gerbrand Hessing, Gert Bosker en Jan Schippers eindigden alle drie namelijk met 10 punten uit 9 wedstrijden. Volgens de spelreglementen moest een sneldampartij het vonnis beslechten. Uiteindelijk werd Hessing tweede, Schippers derde en Bosker nummer vier.

v.l.n.r, Gerbrand Hessing, Luuk Terweijden en Jan Schippers

Voorzitter Gil Salomé van damclub Witte van Moort roemde tijdens de slotceremonie de inzet van alle vrijwilligers, deelnemers en mensen die hebben bijgedragen aan dit mooie toernooi. Zonder hen had dit spektakel niet kunnen plaatsvinden.

Voor de 20-jarige en kersverse kampioen Terweijden wacht later dit jaar de volgende vuurdoop. Dan mag hij zijn debuut maken bij het regulier nationaal kampioenschap dammen en zich gaan meten met de absolute wereldtop.