Luuk Terweijden grijpt koppositie op Nederlands Kampioenschap Categorie A

5 mei 2023

Luuk Terweijden heeft zich vandaag een zeer goede dienst bewezen. In een onderling gevecht met Gerbrand Hessing overrompelde hij zijn tegenstander die tot op dat moment nog koploper was. Gert Bosker en Jan Schippers maakten in de strijd om de bronzen medaille geen fout, waardoor het met nog slechts één ronde te gaan in Westerhaar razend spannend is om de podiumplaatsen. 


Vanuit de opening ging Gerbrand Hessing voor een onorthodox speelplan tegen Luuk Terweijden. De laatstgenoemde trok zich er niets van aan en na twintig zetten had hij een prima stelling met het Chizhov-kanon opgebouwd, terwijl Hessing enigszins aan de randen geparkeerd stond met zijn schijven. In de zetten hierna werd het centrum van Terweijden alsmaar sterker, terwijl Hessing op zijn beurt steeds meer controle verloor over de stand. Met een wanhoopscombinatie probeerde Hessing nog te redden wat er te redden viel, maar het mocht niet meer baten. 

Jan Schippers nam het in deze ronde op tegen René Wijpkema. Wijpkema is de laatste maanden volop aan het streamen op het online platform Lidraughts, maar in dit fysieke toernooi komen zijn kwaliteiten niet echt uit de verf. Ook tegen Jan Schippers ging het helaas helemaal mis, nadat Wijpkema op de 27e zet een bok schoot en een kaatsingszet openzette. Schippers hoefde niet twee keer na te denken en greep dit buitenkansje met beide handen aan. 

Voor Gert Bosker zat er dus niets anders op dan te winnen van Radjindjer Jharap, mocht hij nog aspiraties hebben om de derde plaats te bemachtigen. Beide spelers laten eigenlijk altijd zien dat ze graag spannend willen dammen en dat was ook vandaag weer gelukt: binnen no-time stond er een Roozenburg-opstelling op het bord. Het werd pas helemaal chaotisch toen Jharap er een Partie Bonnard van maakte. Bosker trok zich echter niets aan van dit alles, en leverde zeer beheerst enkele krachtzetten af, waarna Jharap niets anders meer restte dan zijn schijven weg te geven.

Voor Gino Schirinzi en Coen Bommel zijn de prijzen ver buiten zicht, maar dat weerhield ze er niet van om er een strijd van te maken. Coen Bommel kwam iets beter in het centrum te staan en dit bouwde hij uit naar een flankaanval. Net op het moment dat Bommel aan meer dan een beetje voordeel kon denken, beging hij een vreselijke blunder. Schirinzi profiteerde onmiddellijk en er restte Bommel niets anders meer dan door te spelen met een schijf minder, maar het pleit was al beslecht. 


Ook Theo Leoné en Jakob Pronk hadden niets meer te verliezen en dat kwam tot uiting in een onvervalste Keller-opening. Vanuit deze razend interessante openingsbenadering besloot Leoné alle theorie te verlaten en het kwam hierna aan op de creativiteit van beide spelers. De schijven stonden overal en nergens op het bord, maar Pronk leek voortdurend wel de beste papieren te hebben door een sterker centrum. Dit bleek echter niet voldoende te zijn voor de winst.

Zaterdagochtend 11u vindt de laatste ronde plaats in het clubgebouw van damclub Witte van Moort. Zowel om de 1e als om de 3e plek is de strijd nog volledig open, dus komt allen deze finale van dichtbij bekijken!