Bijltjesdag bij de NK’s van Witte van Moort

4 mei 2023

Vandaag stonden ronde 4 en 5 op het programma; eerst gaan we kijken bij de junioren;

Ronde 4

Kreeft-D. Boxum ; Boxum koos voor een flankcentrumaanval en dat pakte goed uit in eerste instantie. Iets te vroeg bezette hij een tweede centrumveld, waardoor Kreeft een bekend offer plaatste waar Boxum geen antwoord op had en een schijf verloor. Kreeft maakte het bekwaam af.

Oostindjer-Sosef; Beide spelers besloten er een rustig partijtje van te maken en de balans werd nergens echt verbroken. Remise was het resultaat.

M.Boxum-Harmsma; Boxum moest toch een keer beginnen met een opmars, dus waarom ook niet tegen de koploper zal hij gedacht hebben. Hoewel er een klassiek spelletje ontstond, waren er toch wel een paar kenmerken die de partij interessant maakten. Maar de jonge routiniers wilden hun hand ook niet overspelen en hield de puntenmarge nauwkeurig in de gaten.

Hageman-M. Gabbert; vanaf het middenspel wist Hageman de druk er goed op te zetten. Gabbert speelde taai tegen, maar moest het uiteindelijk toch opgeven na een gemene truc.

Spijker-L. Gabbert; Spijker maakt een zeer sterke indruk dit toernooi en dat hij in de middenmoot staat is te wijten aan zijn verliespartijen waarin hij voortreffelijk stond. Tegen Gabbert liet Spijker een zeer goede techniek zien en liet de stand helemaal doodlopen. Gabbert liet het zich niet allemaal bewijzen en gaf terecht op tijd op.


Ronde 5

Sosef-Spijker;  Spijker haalt wederom uit na een sterke aanvalspartij. Sosef kon lang mee, maar hij moet zijn formaties toch een keer verbreken. Op de 36e zet had wit nog een vreemde ruil kunnen nemen (29-23), maar toen dit werd gemist kwam Spijker rond de 40e zet gewonnen te staan. Sosef probeerde het nog een tijdje, maar Spijker speelde steeds de beste zet en won overtuigend.

D.Boxum-Oostindjer;  een leuke partij waarin Oostindjer zich liet opsluiten. Hij had niet alle gaten goed gedicht en Boxum plaatste een mooie lokzet; een achteloze achterloop werd beantwoord door een afwikkeling, waarbij beide spelers op dam kwamen. Oostindjer dacht nu de nekslag uit te kunnen delen, maar het tegendeel was waar. Precies waar Boxum op hoopte gebeurde en had hij het laatste woord.

M. Gabbert-Kreeft;  na een vlakke opening kwam er een interessant speltype op het bord. Een klein opbouwfoutje zorgde ervoor dat Kreeft de stand open kon breken en op terreinvoordeel ging spelen. Gabbert moest verdedigen, maar de aanval had geen zwaktes en Kreeft bouwde zijn voordeel bekwaam uit en won later.

Harmsma-Hageman; een mooi gevecht die doet denken aan een oude partij van Dibman tegen Vermin… Het was moeilijk in te schatten wie de beste kansen had. Uiteindelijk ontstond er zelfs een volstrekt symmetrisch klassieke stand op het bord die als remise te boek staat en er werden ook geen fouten gemaakt dus.

L. Gabbert-M. Boxum;  Zou het Boxum lukken  om aansluiting te krijgen? Via de Andreiko-variant probeerde Boxum druk te krijgen, maar dat kwam nooit echt van de grond. In het middenspel probeerde hij met een offer zand in de ogen te strooien, maar Gabbert zal de plusschijf op tijd weer terug. Hoewel het nog wel goed leek voor Boxum, hield Gabbert keurig stand en ook in het eindspel bleef ze koelbloedig en pakte verdient een puntje.

Stand aan kop na 5 (van de 9) rondes; Kreeft (9) Harmsma(8) Hageman (7)


Ook bij het NK-A werd het toernooi (en de week) doormidden gezaagd;

Ronde 4

Leoné-Bosker; Een rustig partijtje waarbij Bosker een keer de mogelijkheid kreeg de aanval te pakken, maar toch koos voor een rustiger opbouw. Leoné had daar ook geen problemen mee en het resultaat moge duidelijk zijn.

Schirinzi-Jharap;  Schirinzi staat bekend om zijn verdedingskunsten en laat het initiatief ook graag aan de tegenstander, zo ook nu. Jharap kwam beter te staan en op een bepaald moment speelde hij een schitterende lokzet waar Schirinzi niet inliep. Veel meer viel er daarna niet meer te halen en de vrede werd getekend.

Schippers-Pronk; beide combattanten waren even toe aan een rustig potje, aangezien ze twee keer aan de bak moesten weer. De opening was voor Schippers, maar Pronk wist buiten de gevarenzone te blijven.

Terweijden-Bommel; Een partij met wederzijnds randschijven is altijd garantie voor spanning. In de partij speelde Bommel een tweetal minder handige zetten en kon Terweijden winnend voordeel behalen. Het ging lange tijd goed, maar op het beslissende moment (56e zet) speelde hij met de verkeerde schijf en had Bommel nog een Houdini-remise,

Hessing-Wijpkema; Deze partij ging gelijk op na een bekende opening; tot aan de 44e zet was er niets aan de hand en na een ongelukkige ruil kwam Hessing steeds beter te staan. Het centrum van Wijpkema werd volledig omsingelt die doet denken aan de legendarische partij Jansen-Stokkel uit 1979.

5e ronde

Wijpkema-Terweijden;  Een interessante opening met wederzijdse voorposten op het ‘kerkhof’-veld, waarbij het bord gelijk in vuur en vlam stond! Wijpkema had zijn stand taktisch goed ingericht, zodat een eventuele aanval op zijn voorpost steeds kon worden gepareerd. Nadat Terweijden de spanningen min of meer moest loslaten, verkreeg Wijpkema een stand met 13 tempi voorsprong;  Volgens de computer was dit onvoldoende voor een 100% winst en ook de partij eindigde in een gebroederlijke remise.

Jharap-Leoné; ook hier  gebeurde het een en ander; waar Jharap vol in de aanval ging, ging Leoné juist voor een extreme omsingeling. In het late middenspel verkeek de witspeler zich waarschijnlijk, want hij liet een damafwikkeling toe. Bij correct spel zou het nog remise worden, maar Jharap koos de meest logische voortzetting (12-8) en die was verliezend. In de zaal werd gedacht dat Leoné met 34-39 een afwikkeling toeliet met remisekansen en die werd ook genomen; het was vrijwel op slag uit daarna met een soort motiefwinst, waarbij Jharap geen vluchtveld meer had met zijn dam en (licht) verbouwereerd op gaf.

Bommel – Schippers;   Waar Schippers normaal gesproken altijd aanvallend is ingesteld, koos hij dit keer voor een omsingelpartij. Een paar mooie taktische trucs werd door hem getoond na afloop (Wie de partij naspeelt;23.46-41? 15-20! 24x15 21-27! Z+ of als wit op de 20e zet 43-38 doet 16-21 en de omsingeling loopt wel door, want 31-27 mag niet vanwege 8-12 27x16 17-21 16x27 18-22 Z+)

Op de 31e zet speelde Bommel 29-23 en Schippers nam de ruil; na 9-14 (of 19-24) waren er kansen, maar zover kwam het dus niet en ook hier werd na een paar zetten de vrede getekend.

Pronk-Schirinzi; Schirinzi ging vol in de ankers tegen Pronk. Het leek een prachtige aanval, maar in feite werd de balans nergens verbroken;  Pronk probeerde het nog met een offer, maar Schirinzi had een kleine meerslag in de stand gebouwd waarna in een volstrekt gelijkwaardig tot remise werd besloten.

Bosker-Hessing;  Hessing was tevreden met een punt, gezien de stand van zaken in de scoretabel. Bosker probeerde nog enigszins spanning op het bord te krijgen, maar Hessing speelde alleen maar goede zetten. Onbeslist dus.

Stand aan kop na 5 (van de 9) rondes; Hessing (7) Terweijden (6) gevolgd door 5 spelers, waaronder de Witte van Moort spelers Jan Schippers en Theo Leoné

Donderdag volgen  ronde 6 en 7; uiteraard weer bij de damclub van Witte van Moort aan de Asterstraat 28.