De Leeuw wint verrassend van koploper Wolff, Slump en Waterink profiteren

28 april 2017

De avondronde van 27 april bracht ongekende spanningen op het bord. Terwijl koploper Wouter Wolff de tot nu toe onfortuinlijke Marco de Leeuw trof, kreeg achtervolger Jitse Slump te maken met een van de revelaties van het toernooi, Machiel Weistra. Wolff ging te ver in zijn winstpogingen en kreeg verassend een verliespartij te veerwerken. Slump profiteerde niet optimaal, maar de plusremise die hij behaalde bezorgt hem wel de koppositie.

Nick Waterink heeft zich ook bij de koplopers gevoegd. Waterink is dit toernooi heel sluw omhoog gekropen, en dat zonder echt grote blunders te maken. Tegenstander Berke Yigitturk was niet onder de indruk van de reputatie van Waterink, en ging vol de aanval in. Waterink speelde deze fase slim, en bracht een onbekende, maar zeer combinatiefrijke Kellerstand op het bord. Yigitturk ontweek de eerste valkuilen prima, maar trapte later in een kleine combinatie. Waterink kon daardoor snel de punten noteren.

Johan Top en Arie van der Knaap waren beide uit op een overwinning. Top speelde in de openingsfase alle schijven stoïcijns naar het centrum. Van der Knaap zette hier een Chichov-kanon tegenover. Toen dit kanon later verbroken moest worden, leek Top hier voordeliger uit te komen. Van der Knaap is echter een speler met enorme vechtlust, en wist wat controle terug te pakken. Buiten wat speldenprikjes kwam dit gelijkwaardige duel niet meer, en op de 42ste zet werd tot een gelijkwaardige remise besloten.

Een zeer opmerkelijk duel was te zien bij Mitchel Mensinga en Wouter Morssink. Beide heren moesten winnen om nog kans te maken op een podiumplek. Het was dan ook geen verassing dat beide spelers fel van leer trokken, en een wederzijdse flankaanval wat het resultaat hiervan. Toen de stand bijgetrokken was, was het wederom Morssink die agressief naar voren liep. Deze aanvalsgolven leek Mensinga niet te overleven, en verlies leek het logische resultaat. Morssink miste echter wat winstkansen, en Mensinga kon opgelucht wegkomen met een minremise.


Wouter Wolff leek goede papieren te hebben tegen Marco de Leeuw. Het was echter De Leeuw die een uitstekende partij neerzette,  en Wolff met grote problemen opzadelde. Wolff was hier niet van onder indruk, en zette met een Parti Bonnard het bord in vuur en vlam. Vanaf dat moment keerde de kansen per zet. De Leeuw miste enkele sterke voortzettingen, terwijl Wolff tot twee keer toe een zeer kansrijke afwikkeling niet zag. De Leeuw wist uiteindelijk de winnende zet te vinden, waarna Wolff de strijd staakte en kon opgeven.


Jitse Slump was intussen op de hoogte van deze uitslag, en draaide de duimschroeven nog iets strakker aan. Tegenstander Machiel Weistra had tot dan toe nog geen partij verloren, maar leek te gaan bezwijken onder de druk. Het moment dat Slump op schitterende wijze de stand van Weistra kon omklemmen koos hij echter een ander sterk plan. Dit zou ook in winst resulteren, maar één verkeerde zet van Slump verspeelde de winst. Slump bleef echter doorspelen, en haalde een zeer belangrijke plusremise binnen. Grote complimenten voor de koelheid waarmee Weistra een verdiend punt binnenhaalde.


Door deze plusremise gaat Slump aan kop. Wolff en Waterink zitten hem echter nog op de hielen, en met de topduel Slump-Waterink en Waterink-Wolff nog voor de boeg kan er veel veranderen! To be continued..