Damclub Witte van Moort bekert verder

23 mei 2016

Op zaterdag 21 mei werd de eerste ronde van de KNDB afgewerkt. Er werd gespeeld in Gouda en Huissen. De twee teams uit Westerhaar reisden af naar Huissen voor hun eerste ronde partijen. Witte van Moort 1 speelde in de eerste ronde gelijk tegen Huissen 2, kopman Salomé verloor op de klok van Leijser, Jan van Dijk deelde de punten met Fred de Koning, hetzelfde deed Herman Hilberink met Joost Hendriksen. Gerbrand Hessing trok de stand gelijk door Willem Hoek te verslaan. In de tweede ronde werd er met 7-1, overtuigend gewonnen van damclub Fryslân. Salomé, Hilberink en Hessing wonnen hun partij en van Dijk speelde remise. 


De laatste ronde moest Witte van Moort aantreden tegen het op papier zwakste team, de Rivierendammers. In de praktijk pakte het echter heel anders uit. Nadat Hilberink snel verloor door een lichte forcing van zijn tegenstander Rik Verboon, moest de rest van het team alle zeilen bij zetten om nog een goed resultaat te boeken. Jan van Dijk combineerde naar schijfwinst tegen Martijn de Leeuw, maar liet tot zijn spijt de partij nog naar remise lopen. Gil Salomé wist zijn partij wel te winnen tegen Thijs Verboon. Gerbrand Hessing speelde tegen de onbekende Pelle Sterk. Na een sterke opening van Hessing, waarin hij een centrumaanval innam, keerden plots de kansen door een onnauwkeurigheid van Hessing. Sterk deed zijn naam eer aan en maakte de klus vakkundig af. Door de nederlaag was Witte van Moort afhankelijk van het resultaat tussen Huissen 2 en het reeds uitgeschakelde Damclub Fryslân. De Friezen hielden hun eer echter hoog en wonnen met 6-2, waardoor Witte van Moort als 2e in de poule eindigde.


Het tweede team van Witte van Moort bestaande uit Edwin Twiest, Niek Kloppenburg, Gerwin Mollink en Alex Noppers kon geen potten breken in Huissen. Alle drie wedstrijden gingen verloren. Enig lichtpuntje was de remise van Edwin Twiest tegen grootmeester Hans Jansen. Over 2 weken vindt de 2e ronde plaats van de Nationale bekerstrijd. Witte van Moort is ingedeeld in een loodzware poule met onder andere bekerwinnaar Hijken, meervoudig landskampioen Huissen en Micone uit Tilburg.