Jeffrey Steen Nederlands Kampioen Sneldammen!

Zaterdag 11 juni werd het Nederlands kampioenschap sneldammen voor alle categorieën georganiseerd in Utrecht. 176 dammers en damsters uit alle regio’s van het land streden deze dag om de nationale titel.
Het kampioenschap werd gehouden in de vorm van een ochtendronde en een finaleronde. Met een speeltempo van vijf minuten plus vijf seconden per zet streden de spelers in een halve finale middels Zwitsers systeem om de finaleplekken (plek 1 tot en met 8)

Voor Damclub DEZ/Witte Van Moort uit Westerhaar streden 5 dammers mee om deze prijzen. Marino Barkel en Gil Salomé speelden in categorie A, Jeffrey Steen in categorie B en Lars Knol en Roelof Schippers in categorie C.

Tijdens de Overijsselse Kampioenschappen, welke in mei in Almelo werden gehouden, hadden Marino Barkel en Lars Knol al de titel opgeëist terwijl Jeffrey Steen in een barrage genoegen moest nemen met een tweede plaats.

In een spannende ochtendpoule waarin vaak de punten werden gedeeld, speelde Knol sterke potten. Hij had het geluk echter niet aan zijn zijde en miste op een haar na de finale. Dit gold ook voor Salomé. Jeffrey Steen en Marino Barkel wisten wel genoeg punten te halen om plaatsing voor de finalepoule af te dwingen.

In de finalepoule beleefde Marino Barkel wisselvallige ronden. Daar hij wereldtopper Roel Boomstra bijna voor de tweede manier wist te verslaan (won in de ochtendronde, net geen winst in de finalepoule), had hij ook een aantal keren pech en moest hij zich gewonnen geven na goede partijen. Hierdoor kwam hij uiteindelijk op een nette 4e plaats terecht.

Hoewel Jeffrey Steen wisselvallige partijen in de ochtendronde speelde, was hier in de finale niks van terug te zien. Waar concurrentie punten liet liggen, bleef Jeffrey stabiel overwinningen boeken. Met een voorsprong van drie punten op de nummer twee wist hij hierdoor de Nederlandse titel categorie B voor zich op te eisen (en dat terwijl hij nog speelgerechtigd is voor categorie C!).


Lars Knol zag zijn goede spel in de middagronde wel beloond worden en wist de concurrentie achter zich te laten. De hoogst haalbare 9e positie werd dan ook behaald. Roelof Schippers en Gil Salomé hadden minder geluk, zij eindigden respectievelijk in het achterveld en in de middenmoot.