Overtuigend kampioenschap Jitse Slump!

6 mei 2016

Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat een NK junioren reeds een ronde voor het eind beslist was. Ook dit jaar leek dat op voorhand uitgesloten met de deelname van de toptalenten Jitse Slump en regerend kampioen Wouter Wolff. De eerstejaars junior uit Landgraaf is deze week echter niet te stoppen en liet tot vandaag reeds zes overwinningen noteren, enkel Mitchel Mensinga wist hem een puntje te ontfutselen. Slump nam het vandaag op tegen Floris Tol, die tot op heden nog maar een punt wist te vergaren. Reeds in de opening beging Tol een grote fout waarna de nieuwe juniorenkampioen winnend naar dam combineerde.


Achtervolger Wolff was daarmee op vijf punten achterstand gezet en dus uitgeschakeld voor de titel. Hij kreeg tegen Wouter Morssink een aanvalletje tegen maar het kon hem niet verontrusten, in fraaie positionele stijl nam hij de aanval volledig over en combineerde voorts naar een winnend eindspel. Overigens ook voor Wolff een nuttige overwinning aangezien hij zich, ook een ronde voor het eind, verzekerd weet van de zilveren plak.

De strijd om de derde plek ligt echter nog volledig open. De nummer drie Nick Waterink werd behoorlijk in de tang genomen door Mitchel Mensinga. Waterink vertrouwde de stand niet en combineerde naar een eindspel met een schijf achterstand. Enkele zetten later werd besloten tot een plusremise voor Mensinga, waarbij het de vraag is wie zich daarmee tekort heeft gedaan. In ieder geval zijn beide dammers nog vol in de race voor de derde plaats.

Ook Stijn Overeem mengde zich in de strijd om het brons. In een gelijkopgaande partij tegen Tom Knapen kwam er pas na een zet of veertig wat tekening in de strijd. Echt gevaarlijk zag het er niet uit voor Knapen maar hij begon vanuit een 5x5 stand onhandige zetten te produceren en ging daar mee door tot er geen redding meer mogelijk was.


Tot slot was er de partij tussen Jannes Kromhout en Thijs Verboon. Kromhout moest winnen om nog voor het brons in aanmerking te komen en had in een laveerpartij ook wel licht initiatief, maar het was niet genoeg voor de zege.