Eerste team Witte van Moort boekt duidelijke zege

Zaterdag 4 oktober 2014

Zaterdag 4 oktober werd alweer de tweede wedstrijd in de nationale competitie gespeeld. Witte van Moort mocht zich opmaken voor de lange uitreis naar Gouda. Dit team had de eerste ronde met 12-8 van het sterke Apeldoorn gewonnen. De Westerhaarse dammers waren dus gewaarschuwd.
De opstelling was niet verkeerd. Er waren wel een paar borden aan te wijzen waar de Goudase dammers licht favoriet waren, daartegenover stonden twee zeer voordelige borden voor Westerhaar. Het team trapte af met een reprise van vorig jaar: Herman Hilberink mocht wederom plaatsnemen tegenover de sterker geachte Teun van de Krol. Hilberink kwam zwak uit de opening en probeerde zijn verschrikkelijke lange vleugel te compenseren met aanvallend spel. Dit kwam niet uit de verf en waar Hilberink vorig jaar nog won, moest hij dit keer zijn tegenstander de hand geven (2-0).

Odin Mol, een van de sterkere Westerhaar-spelers kwam tegen de nog sterkere Erno Prosman te zitten. De wereldrecordhouder blindsimultaandammen was in een spannende partij zeker niet de bovenliggende, want Mol leek dreigend op te stomen op de Goudse rechterflank. Prosman liet echter zien waarom hij zo goed is en schoof de remisehaven in (3-1). Ook Casper Remeijer had in Martijn van IJzendoorn een erg sterke tegenstander. Na een vlotte opening nam Remeijer een centrumaanval, die later naar het kerkhofveld werd verlegd. Van IJzendoorn, een van de grootste Nederlandse talenten, wist er maar weinig tegen uit te richten en zo haalde Remeijer een mooie remise (4-2).
Vadim Virny zorgde voor de gelijkmaker. Tegen Ruud Kloosterman was dat ook een must, maar de klaverbladopsluiting was vrij lastig naar winst te voeren. Virny onderkende alle remisecombinaties en sleepte de tweepunter over de streep (4-4). Gil Salomé had de aanval gekozen tegen André Venema. Hoewel Salomé de hele partij de overhand had wist Venema met het nodige fortuin tot een remisestelling te komen, waarin laatstgenoemde zo vriendelijk was om op te geven (4-6).

Na deze belangrijke winstpartijen probeerde Eddie Hilberink er nog wat van te maken tegen Harry Clasquin. De hekstellingopening werd weggeruild en er resteerde een lange, technische partij met wat centrumvoordeel voor Hilberink. Het was echter niet genoeg voor de winst (5-7). Gerbrand Hessing speelde tegen de gelijkwaardige Erik Hoogendoorn. Na een lastige opening die beide spelers veel tijd kostte was het vervolg van Hoogendoorn niet geweldig: hij verloor op kinderlijke wijze een schijf. Hessing had geen moeite om de plusschijf om te zetten in winst (5-9).

De beslissing kwam van de hand van Tomasz Miksa. Tegen Peter van Eck kwam er een theoretische Roozenburg-opening op het bord. Na de karakteristieke terugruil had Van Eck weliswaar een wat zware voorpostvleugel, maar moest Miksa oppassen niet volledig onder de voet gelopen te worden. Miksa slaagde daarin, sterker nog, Van Eck raakte het overzicht helemaal kwijt en verloor uiteindelijk zelfs nog (5-11).

De teamoverwinning was daarmee binnen! Nu was het nog de vraag of de score verder uitgebouwd kon worden. Yuen Wong speelde tegen Martijn van der Klis een interessante partij. Wong had de betere stelling, maar wist niet het optimale uit zijn stelling te halen en moest zo in een teleurstellende remise berusten (6-12). Als laatste waren Bert Aalberts en Friso Fennema nog bezig. Nadat Aalberts  een remiseaanbod afsloeg wist hij binnen een tiental zetten vakkundig zijn goede stand te veranderen in een zeer slechte. Het eindspel balanceerde op de rand van remise en verlies, maar na de beslissende fout van Aalberts profiteerde Fennema niet. Uiteindelijk wist Aalberts naar een 3-om-2 te vluchten (7-13). Witte van Moort voert  na twee ronden samen met Huissen en Schiedam de ranglijst aan.


Tomasz Miksa zorgde met zijn overwinning voor het binnenhalen
van de winst voor DeZ/Witte van Moort.