Moeizame overwinning dammers Witte van Moort


20 september 2014

Afgelopen zaterdag 20 september is de Nationale Clubcompetitie weer van start gegaan. Nadat de teamfoto van dit seizoen voor het nieuwe clublogo was genomen, kon er van start worden gegaan: Het eerste team van Witte van Moort trapte namelijk af met een thuiswedstrijd tegen het ambitieuze SNA Heerhugowaard. Mede door de goede teamprestatie van afgelopen seizoen, een keurige vijfde plek met maar liefst vijftien punten uit elf wedstrijden, was het vertrouwen op een overwinning hoog. 
Dat vertrouwen werd wel wat minder toen SNA-joker Alexander Schwarzman, oud-wereldkampioen en momenteel aanvoerder van de wereldranglijst het clubgebouw aan de Asterstraat binnenslofte. Desondanks kon de Westerhaarse ploeg nog altijd op een veel hogere gemiddelde rating bogen.
De opstelling was niet verkeerd. Weliswaar zou Gerbrand Hessing het zwaar gaan krijgen tegen Schwarzman, daar stonden wel een vijftal borden tegenover waar Westerhaar kans zou gaan krijgen.
De eerste uitslag was gelijk al een domper. Marino Barkel moest in de opening een gigantische vereenvoudiging nemen en moest helemaal opnieuw beginnen. In hoog tempo poogde hij aspirant Mitchel Mensinga alsnog in de afgrond te schuiven, maar in een vier om vier zag hij het zinloze van doorspelen in (1-1). Bij de buren probeerde aanwinst Yuen Wong zijn taaie tegenstander Guido Verhagen te verschalken. Wong kwam wel tot wat voordeel, maar Verhagen was niet onder de indruk en voer de remisehaven binnen (2-2)
Gil Salomé nam het op tegen de oud NK-finalist Steven Wijker. Beide spelers staan bekend om hun principiële spel en binnen no-time prijkten er zowel een hekstelling als een flankaanval op het bord. Toen deze na allerlei verwikkelingen weer verdwenen leek Salomé de overhand te hebben, maar Wijker haalde remise (3-3). Casper Remeijer speelde tegen de sterk oprukkende Ivo de Jong. Het werd een partij met lastig, subtiel flankspel waarbij beide spelers goed op hun hoede moesten zijn. Dat deden ze en er werd ook hier remise overeengekomen (4-4).
Toen kwam Witte van Moort plotseling op achterstand. Gerbrand Hessing knalde er vol in tegen Schwarzman, ongetwijfeld tot groot plezier van laatstgenoemde. Toen Hessing zijn bedenktijd had opgesoupeerd kon Schwarzman de brokstukken opvegen (4-6). De gelijkmaker kwam al snel. Bert Aalberts trof de jonge Dave Bleeker. Deze speelde een taai klassiekachtig spelletje waar Aalberts maar weinig mee kon. In een standje dat zeker niet beter was voor Aalberts trapte Bleeker in een forcing, wellicht was het nog ergens remise maar in de partij kwam de SNA-speler er niet meer uit (6-6).
Met deze stand moest Witte van Moort toch nog wel een partij winnen voor de teamoverwinning. Tomasz Miksa draaide vanuit de opening de duimschroeven tegen aspirant Timo Kuipers flink aan, maar in een dun standje glipte Kuipers door de mazen van het net (7-7). Grootmeester Vadim Virny had na de opening weinig uitzicht op meer dan remise tegen NK-finalist Mike Koopmanschap. Toen de stellingen weer in elkaar schoven liet Virny zijn fantastische spelinzicht zien en wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Koopmanschap ging nog even door, maar moest toen teleurgesteld opgeven (9-7).

Toen restten nog twee partijen. Herman Hilberink plaatste een gammele voorpost tegen Erik van Kampen. Van Kampen kon de voorpost niet pakken en het restant verzandde in remise (10-8). Toen was alleen Odin Mol nog bezig tegen zijn beduidend zwakkere tegenstander Ritchie Wijnker. In een partij met opgedrongen randschijven kwam Mol goed tot gewonnen te staan, maar hij wist het tot zijn frustratie niet te winnen. (11-9) Het elfde punt was echter wel binnen en heel Westerhaar kon opgelucht ademhalen.