Verdienstelijk gelijkspel voor dammers Witte van Moort

6 oktober 2024

Op zaterdag 5 oktober stond voor het eerste damteam van damclub Witte van Moort uit Westerhaar een pittige uitbeurt op de rol. In Leeuwarden moesten de Westerhaarders het opnemen tegen Damcombinatie Fryslân. De Friezen hebben zich het afgelopen seizoen flink versterkt en hebben de ambitie om mee te strijden voor het landskampioenschap. Voor de Westerhaarders - die met enkele invallers van start gingen - dus een mooie uitdaging.

Yuen Wong had een vrij vlakke partij tegen één van de vier Friese grootmeesters, Hein Meijer. Na veertig zetten werden de punten gedeeld. Danny Slotboom ging voortvarend van start met een flankaanval tegen veelvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen. Slotboom speelde zelfs op een geniepig zetje maar zijn gerenommeerde tegenstander liet zich niet foppen. Toch was de remise die uit deze partij rolde een mooi resultaat. Ook remise werd het bij invaller Gil Salomé. Tegen de talentvolle Luuk Terweijden werd het nooit echt spannend. Herman Hilberink kon als een van de weinigen op ratingvoordeel bogen. In een leuke pot tegen Taeke Kooistra hoopte Hilberink een gemene dubbele dreiging op het bord te brengen. Of Kooistra hier slachtoffer van zou zijn geworden zullen we nooit weten want de partij verliep anders en het werd uiteindelijk remise. Thijs van den Broek trof de legendarische oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Met een onorthodoxe behandeling van een bekende opening zaaide de Brabander verwarring bij Wiersma. Van den Broek speelde een prima partij en kwam zonder kleerscheuren tot een fraai gelijkspel.

Na vijf remises moest het gedisciplineerd spelende Witte van Moort toch een nederlaag slikken. Martijn de Leeuw had een behoorlijk terreinvoordeel bij elkaar geruild tegen de sterke sneldammer Gerlof Kolk. De Leeuw wilde dan ook kijken of er winstkansen in zaten. Helaas blunderde De Leeuw en kon Kolk afwikkelen naar een winnend eindspel. Bert Aalberts kreeg de Letse oud-wereldkampioen Guntis Valneris te bestrijden. Met een robuuste aanvalsopzet leek Aalberts prima te staan maar in het middenspel bracht Valneris enkele gemene trucs in de stand. Aalberts trapte er niet in en kon uiteindelijk een mooie remise laten bijschrijven. Danylo Sokolov was na zijn valse start op zoek naar eerherstel. Hij verstopte zich niet tegen Jan van Dijk, de Friese meester-tacticus die in de zomerstop de overstap van Witte van Moort naar de Friezen maakte. Met een goede aanvalsopzet haalde Sokolov een prima remise binnen.

Het stond toen 9-7 voor de Friezen zodat er dringend een resultaat nodig was voor de Westerhaarders. De paring van Jitse Slump was pikant, want hij moest het net als vorig jaar opnemen tegen de oerdegelijke Wytze Sytsma. Waar Slump vorige keer na een meeslepende partij zijn tegenstander nog beschwindelde in een remise-eindspel, ging het vandaag crescendo voor de Limburger. Slump nam een sterke centrumaanval in waar zijn opponent weinig tegen kon beginnen. In het late middenspel stond Slump vorstelijk en hij won de partij zelfs zonder eindspel. Daarmee stond het 9-9 en lag de druk bij invaller Edwin Twiest. Hij had een goede partij op de mat gelegd tegen de Friese topper Gabriël Heerema, waarbij hij in het late middenspel zelfs winstperspectieven had. Twiest nam niet zijn beste kans waar zodat de partij uitmondde in een remise.

Een verdienstelijk 10-10 gelijkspel voor Witte van Moort, dat een goede competiestart kent en de gedeelde leiding in de Ereklasse heeft. De volgende wedstrijd is op 19 oktober in het eigen clubhuis tegen CTD Arnhem.

Jitse Slump (links) is in diep gepeins verzonken. De topspeler van Witte van Moort versloeg Wytze Sytsma (rechts) en hielp zijn team aan een wedstrijdpunt.