Favoriet Ekkel mist winst in openingsduel

8 oktober 2024

Topfavoriet Bart Ekkel is in de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap dammen klasse A blijven steken in een remise. In het duel tegen Johan Zijlstra (Delfzijl) bouwde de Westerhaarder een krachtige centrumaanval op. In de slotfase lagen diverse wegen naar winst lagen open. Zijlstra ontsnapte echter naar een puntendeling.

In de B-klasse vielen in vier partijen beslissingen. Primnath Goelab uit Bussum versloeg verrassend Harry Vos. De dammer uit Velswijk plaatste een lokzet waar Goelab met beide benen instapte. Uit verloren positie kwam de Bussumer echter terug toen Vos een lichte combinatie overzag.

Bertwin Letteboer (Vriezenveen) speelde rustig klassiek tegen Eep van Manen. De partij leek rustig naar remise te kabbelen. Een standaardcombinatie besliste het duel in het voordeel van Letteboer.

Jan Riesthuis (Culemborg) kreeg een combinatie plus doorbraak om de oren toen hij achteloos een centrumschijf opspeelde. Gerard Bruins uit Hollandscheveld sloeg onverbiddelijk toe. 

Leo Peters uit Gramsbergen had weinig moeite met Elbert Smit. De Harderwijker trok energiek ten aanval, verloor op klaarlichte dag een schijf en kwam dat verlies niet meer te boven.

In de C-klasse noteerde arbiter Harrie Hoonhorst uit Nijverdal maar liefst acht overwinningen. Opvallend is de nederlaag van Gerrit Roeterdink – de kampioen van 2023 – tegen Cor Darwinkel. De kampioenen van 2021 (Gert Brink uit Hardenberg) en 2023 (Hans Luchies uit Ugchelen) startten beiden met een zege.