Dammers Witte van Moort verslaan hekkensluiter

20 oktober 2024

De derde ronde van de nationale clubcompetitie dammen was voor het ereklasseteam van Damclub Witte van Moort de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. In Westerhaar waren de sympathieke dammers van CTD Arnhem te gast. De Gelderse ploeg was nog puntloos terwijl Witte van Moort een goede seizoenstart kende. Gezien het ratingvoordeel op veel borden was winst de enige logische doelstelling voor de Westerhaarders.

Na het openingswoord van teamcaptain Jitse Slump ontspon zich een boeiende strijd. Marino Barkel beheerst de kunst om snel spel te combineren met het afleveren van goede zetten. Zo kwam hij ook tegen Peter Kort in hoog tempo tot een prettige positie. Barkel had zelfs een goede winstkans maar benutte deze niet zodat Kort het alsnog remise kon houden. Yuen Wong trof Devanand Orie en met driehonderd punten ratingverschil was dit een uitgesproken kansbord. Orie verweerde zich kranig en lang kwam Wong niet tot grote kansen. Uiteindelijk blunderde Orie zodat Wong de Westerhaarders op voorsprong zette. Martijn de Leeuw ging lang gelijk op met Rik Twilhaar maar in het late middenspel kreeg De Leeuw de overhand. Met subtiel spel werd Twilhaar uit evenwicht gespeeld waardoor De Leeuw een nuttige overwinning boekte. Danylo Sokolov trof met Hin Wong een van de sterkste Arnhemmers. Hoewel Sokolov snel in tijdnood kwam hield hij het hoofd voldoende koel om een prima remise aan te laten tekenen. Bert Aalberts had tegen Leo Aliar vanuit de opening nog perspectiefrijk spel maar liet dat in het middenspel verwateren: remise.

Bij de 7-3 voorsprong voor Witte van Moort deed CTD wat terug. Herman Hilberink had een prima partijopzet tegen Niek Smeitink. In een explosieve situatie bleek Smeitink de schijven beter opgesteld te hebben zodat Hilberink teleurgesteld moest opgeven. Thijs van den Broek tilde de marge weer naar twee winstpartijen. Met mysterieus omsingelingsspel draaide de Brabrander zijn tegenstander Erik van de Weerdhof een rad voor ogen. De CTD-speler moest een schijf prijs geven en kwam er in het verdere verloop niet meer aan te pas.

Het stond toen 9-5 maar op de resterende borden zag het er niet erg rooskleurig uit voor Witte van Moort, zodat het spannend bleef. De kopmannen van beide teams troffen elkaar en leverden een prachtige strijd. Jitse Slump gaf een schijf weg met als doel een positioneel superieure stand te verkrijgen. Door sterk tegenspel van Frerik Andriessen kwam het offerplan niet goed uit de verf zodat Slump de handen dicht mocht knijpen met remise. Invaller Niek Kloppenburg had de sterke Bart Terwel te bestrijden. Hoewel Kloppenburg de partij degelijk opzette kwam Terwel in heldere stijl tot prettig spel. Kloppenburg liet zich uiteindelijk in een klassiekje persen waar geen ontsnappen meer mogelijk was.

Bij 10-8 voor was alleen Gerbrand Hessing nog in de strijd. Tegen invaller Rommy Moerlie kwam er een klassieke partij op het bord, waar de Arnhemmer lange tijd stevig van zich afbeet. In het late middenspel kon Moerlie zelfs groot voordeel bereiken, maar toen hij de sterke Ghestem-doorstoot verzuimde werden de bordjes resoluut verhangen en kon Hessing zich tot matchwinner laten kronen.

Eindstand 12-8. Een goede overwinning voor de Westerhaarders, die samen met drie andere teams de ranglijst in de ereklasse aanvoeren. Op 9 november spelen de Westerhaarders een uitwedstrijd tegen Hijken.

Gerbrand Hessing (rechts) haalt ten koste van Rommy Moerlie (links) de winnende punten binnen voor Witte van Moort.