Ekkel en Luchies zegevieren bij Nederlands damkampioenschap B&C in Westerhaar

12 oktober 2024

Bij de laatste ronde van het NK B&C in Westerhaar op zaterdag 12 oktober stond er nog veel op het spel. In de B-groep (rating 900 tot 1100) was nog niets beslist terwijl in de C-groep (rating tot 900) de kampioen weliswaar al bekend was, maar de zilveren en bronzen medaille voor het grijpen lagen.

Voor aanvang van de laatste ronde in de B-groep waren er drie spelers die de meeste aanspraak op deze titel hadden: de tienpunters Jacques Brouns, Berend Plijter en lokaal favoriet Bart Ekkel. De loting koppelde Brouns en Ekkel aan elkaar terwijl regerend kampioen Plijter het opnam tegen negenpunter Eep van Manen. Ekkel wist razendsnel te winnen zodat Plijter ook moest winnen om kans te houden op de titel. In een partij in klassiek vaarwater maakte Van Manen geen fouten zodat Plijter niet verder kwam dan remise. Daarmee eindigde Plijter op een mooie tweede plaats. Herintreder Ekkel wist dus direct kampioen te worden, een mooi succes voor Ekkel en de organiserende vereniging. Ab Steenbergen pakte knap de bronzen plak. De Raaltenaar remiseerde met Eric van ’t Hof en bleek de beste weerstandspunten van de vijf tienpunters te hebben.

De top 3 van de B-categorie. Van links naar rechts: Berend Plijter (2e), Bart Ekkel (kampioen) en Ab Steenbergen (3e) (Juliantien Fotografie)

In de C-groep sloot Hans Luchies het toernooi in stijl af. De op vrijdag al kampioen geworden Ugchelnaar wervelde met een gemene combinatie langs Ton Schockman en liet daarmee zijn zevende (!) overwinning aantekenen. Voor de andere podiumplaatsen waren nog veel dammers in de strijd. Zo leek in een Westerhaars onderonsje Koert Meuleman recht op de overwinning af te gaan nadat hij Frank Schippers al snel een schijf ontfutselde. Schippers bleef echter vechten en kon na onachtzaam optreden van Meuleman reddend combineren: remise. Henk Lip kreeg in de slotfase winstkansen tegen Erik Ploeger. Lip benutte deze echter niet zodat het ook daar remise werd. Het viertal Meuleman, Schippers, Lip en Ploeger eindigde daarmee in punten gelijk zodat ook hier de weerstandspunten doorslaggevend werden. Lip en Schippers eindigden als 2e en 3e aan de goede kant van de streep terwijl voor Meuleman en Ploeger de 4e en 5e plaats resteerde.

De top 3 van de C-categorie. Van links naar rechts: Henk Lip (2e), Hans Luchies (kampioen) en Frank Schippers (3e) (Juliantien Fotografie)

Rond vier uur werd het toernooi gesloten door Witte van Moort-voorzitter Gil Salomé. De prijzen werden uitgereikt door KNDB-secretaris Paul van de Veen. De organiserende vereniging Witte van Moort kan terugkijken op een geslaagd toernooi en dankt de deelnemers en vrijwilligers.

De kampioenen. Links: Hans Luchies (kampioen C-categorie). Rechts: Bart Ekkel (kampioen B-categorie) (Juliantien Fotografie)