Hessing zegeviert bij het sneldammen

13 ooktober 2024

In de schaduw van het NK dammen voor de B en C categorie, stond afgelopen vrijdagavond een sneldamtoernooi op het programma.

Met een mooie opkomst van 22 wedstrijd - en thuisdammers, was het vooraf al geslaagd!

Er waren geldprijzen voor de A, B en C categorie. Ook werd er voor de inwendige mens gezorgd, waarvoor dank!

Er werden 9 rondes gespeeld met een 5+2 bonus tijd. 

Al snel werd duidelijk dat dit niet zomaar een toernooitje is. De focus was zichtbaar te zien op de vele gezichten. Vele 'thuisdammers en damsters' lieten zien van nature en op jonge leeftijd begonnen, meer dan prima te kunnen dammen! Hierdoor werd er mooi en tactisch spel gespeeld op de verschillende tafels.

Na ruim 2,5 uur dammen werd bekend wie op de podiumplaatsen zouden komen.

Gerbrand Hessing won in de A categorie. Met 8 overwinningen en 1 verliespartij (Gerwin Mollink won knap), kwam hij op een puntentotaal van 16. Gil Salomé en Gerwin Mollink volgden op respectievelijk een 2e en 3e plaats, met 15 punten.

In de B categorie won Aize Plantinga met 11 punten. Jeroen Schokker werd 2e, gevolgd door Anne Dekker. Schokker liet zien dat de kwaliteit en de feeling voor het diepe inzicht spelletje blijvend is!

In de C categorie had Ramon Ramkisoen een zéér stabiele avond. Van de 9 potjes verloor hij er maar 2, speelde 4 keer remise en won 3 maal. Dit leverde 10 punten op. Jan Jasper werd op een minder SB 2e. 

De 3e plek werd opgeëist door Bé Brakels met 9 punten.

Al met al mogen wè spreken van een meer dan geslaagd sneldamtoernooi!

Nadien werd er onder het genot van een hapje en drankje nog gezellig nagepraat en gedamd in de kantine!

De winnaars van de drie categorieën, v.l.n.r. Ramon Ramkisoen, Gerbrand Hessing en Aize Plantinga

Ekkel en Luchies zegevieren bij Nederlands damkampioenschap B&C in Westerhaar

12 oktober 2024

Bij de laatste ronde van het NK B&C in Westerhaar op zaterdag 12 oktober stond er nog veel op het spel. In de B-groep (rating 900 tot 1100) was nog niets beslist terwijl in de C-groep (rating tot 900) de kampioen weliswaar al bekend was, maar de zilveren en bronzen medaille voor het grijpen lagen.

Voor aanvang van de laatste ronde in de B-groep waren er drie spelers die de meeste aanspraak op deze titel hadden: de tienpunters Jacques Brouns, Berend Plijter en lokaal favoriet Bart Ekkel. De loting koppelde Brouns en Ekkel aan elkaar terwijl regerend kampioen Plijter het opnam tegen negenpunter Eep van Manen. Ekkel wist razendsnel te winnen zodat Plijter ook moest winnen om kans te houden op de titel. In een partij in klassiek vaarwater maakte Van Manen geen fouten zodat Plijter niet verder kwam dan remise. Daarmee eindigde Plijter op een mooie tweede plaats. Herintreder Ekkel wist dus direct kampioen te worden, een mooi succes voor Ekkel en de organiserende vereniging. Ab Steenbergen pakte knap de bronzen plak. De Raaltenaar remiseerde met Eric van ’t Hof en bleek de beste weerstandspunten van de vijf tienpunters te hebben.

De top 3 van de B-categorie. Van links naar rechts: Berend Plijter (2e), Bart Ekkel (kampioen) en Ab Steenbergen (3e) (Juliantien Fotografie)

In de C-groep sloot Hans Luchies het toernooi in stijl af. De op vrijdag al kampioen geworden Ugchelnaar wervelde met een gemene combinatie langs Ton Schockman en liet daarmee zijn zevende (!) overwinning aantekenen. Voor de andere podiumplaatsen waren nog veel dammers in de strijd. Zo leek in een Westerhaars onderonsje Koert Meuleman recht op de overwinning af te gaan nadat hij Frank Schippers al snel een schijf ontfutselde. Schippers bleef echter vechten en kon na onachtzaam optreden van Meuleman reddend combineren: remise. Henk Lip kreeg in de slotfase winstkansen tegen Erik Ploeger. Lip benutte deze echter niet zodat het ook daar remise werd. Het viertal Meuleman, Schippers, Lip en Ploeger eindigde daarmee in punten gelijk zodat ook hier de weerstandspunten doorslaggevend werden. Lip en Schippers eindigden als 2e en 3e aan de goede kant van de streep terwijl voor Meuleman en Ploeger de 4e en 5e plaats resteerde.

De top 3 van de C-categorie. Van links naar rechts: Henk Lip (2e), Hans Luchies (kampioen) en Frank Schippers (3e) (Juliantien Fotografie)

Rond vier uur werd het toernooi gesloten door Witte van Moort-voorzitter Gil Salomé. De prijzen werden uitgereikt door KNDB-secretaris Paul van de Veen. De organiserende vereniging Witte van Moort kan terugkijken op een geslaagd toernooi en dankt de deelnemers en vrijwilligers.

De kampioenen. Links: Hans Luchies (kampioen C-categorie). Rechts: Bart Ekkel (kampioen B-categorie) (Juliantien Fotografie)

Hans Luchies nationaal kampioen in Westerhaar

12 oktober 2024

Hans Luchies is in de voorlaatste ronde van de nationale titelstrijd Nederlands damkampioen in de klasse C geworden. In Westerhaar overmeesterde de speler uit Ugchelen Tonnie Schutte en werd onbereikbaar voor al zijn tegenstanders.

Schutte zette de partij ambitieus op. De flankaanval van de man uit Harfsen leverde licht voordeel op. Toen Schutte achteloos achter een schijf liep, sloeg Luchies toe en gaf geen kans op herstel. Ook in 2022 behaalde Luchies de zege in de klasse C.

In de klasse B ontspint zich een spannende strijd tussen Jacques Brouns, Berend Plijter en Bart Ekkel. De drie voeren de ranglijst aan met ieder tien punten. Ekkel strafte een roekeloos experiment van Ab Steenbergen af. De speler uit Raalte – vrijdagochtend nog koploper – speelde klassiek zonder kroonschijf en ging roemloos ten onder.

Jacques Brouns verraste tegenstander Jan Riesthuis met een heuse coupe royal. Verbluft gaf de dammer uit Culemborg direct op. Om vervolgens – te laat, te laat – te ontdekken dat de spectaculaire slagzet slechts goed was voor remise.

Ook Berend Plijter (de kampioen van 2019 en 2023) had het geluk aan zijn zijde. De Vriezenvener Bertwin Letteboer zette Plijter onder grote druk en dwong zelfs schijfwinst af. Eén onnadenkend moment was genoeg om de kansen geheel te keren. 

Ab Steenbergen en Eep van Manen volgen de kopgroep op een punt.

De slotronde start zaterdag te Westerhaar in het clubgebouw van Witte van Moort om 11.00 uur.


Vijf dammers op hielen Ab Steenbergen

12 oktober 2024

Ab Steenbergen heeft zich in Westerhaar gehandhaafd aan de kop van het klassement in het NK klasse B. De dammer uit Raalte verloor weliswaar van Jan Riesthuis maar versloeg Leo Peters.

Met nog twee rondes voor de boeg is de spanning te snijden in het clublokaal van Witte van Moort. Steenbergen wordt op de hielen gezeten door vijf spelers met slechts een punt minder dan de koploper. Tot de groep behoren de lokale favorieten Bertwin Letteboer en Bart Ekkel, die met een opmerkelijke opmars bezig is.

In zijn partij tegen Riesthuis had Steenbergen in een klassiek middenspel de winst voor het grijpen. De Culemborger rukte argeloos met 24-29 en overzag daarmee een slagzet. Omdat ook Steenbergen zich misrekende, speelde Riesthuis een gewonnen partij. De twee ontsnappingspogingen op de 40-ste en 43-ste zet waren niet aan de overblufte dammer uit Raalte besteed.

Tegen Leo Peters (Gramsbergen) behaalde Steenbergen slechts moeizaam voordeel. In een stand van wederzijds zes schijven was de balans nog steeds niet verbroken. Een misgreep van Peters was nodig om Steenbergen aan de overwinning te helpen.

Bart Ekkel voegde zich bij de achtervolgers door overwinningen op Boike Mathoera (Lelystad) en David Riupassa (Eindhoven). Mathoera overspeelde zijn hand door op de 42-ste zet schijf 18 in de verkeerde richting te dirigeren. De drie kansen om naar remise te ontsnappen liet de speler uit Lelystad aan zich voorbij gaan. 

In het duel met Riupassa profiteerde Ekkel van een onverwachte hersenschim van zijn tegenstander die zo maar een schijf cadeau gaf.

Na zes wedstrijden zijn de B-klasse nog vier spelers zonder nederlaag: Bertwin Letteboer, Jacques Brouns, Bart Ekkel en Bert Roest.

In klasse C gaat Hans Luchies fier aan de leiding met een voorsprong van twee punten. De speler uit Ugchelen rekende donderdag af met Cor Darwinkel en Henk Lip. Koploper Frank Schippers ging lelijk onderuit in zowel de partij tegen Henk Lip als Ton Schockman.

Tot het viertal dat kopman Luchies op twee punten achtervolgt, behoren Erik Ploeger (Deventer) en Ton Schockman (Nijeveen). Beiden hebben nog geen partij verloren. Koert Meuleman (Den Ham) en Tonnie Schutte (Harfsen) wonnen ieder al drie keer maar incasseerden ook een nederlaag.

  

    

Ab Steenbergen aan kop in NK dammen klasse B

12 oktober 2024

Ab Steenbergen is koploper in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B. De speler uit Raalte versloeg in Westerhaar naaste concurrent Primmath Goelab met een verraderlijk zetje. De Amsterdammer liet Steenbergen het centrum en gaf weinig tegengas. Op de 41-ste zet had Steenbergen met de krachtige voortzetting 38-32 zijn tegenstander al in onoverkomelijke problemen kunnen brengen. Aan het slot van de partij dacht Goelab winst te kunnen afdwingen maar overzag daarbij de parade van de Raaltenaar.

Steenbergen wordt op een punt gevolgd door David Riupassa. De dammer uit Eindhoven speelde remise tegen Jan Riesthuis (Culemborg). Riupassa mocht van geluk spreken dat Riesthuis de voortzetting 45. 28-23! overzag.

Het tweetal aan kop wordt achtervolgd door een groep van maar liefst negen spelers met vijf punten. Lokaal favoriet Bart Ekkel tekende zijn vierde remise aan. Zijn clubgenoot Bertwin Letteboer heeft een punt meer in zijn bagage.

In de C-klasse heeft Frank Schippers de leiding genomen. De dammer uit Westerhaar versloeg de Limburger Jeroen Huskens met een forcing. Concurrent Cor Darwinkel raakte een punt achterop. De Hoogevener kwam tegen Henk Lip (Hollandscheveld) niet verder dan een puntendeling. Schippers start de vijfde ronde met een punt voorsprong op het drietal Luchies, Darwinkel en Lip.

Riupassa neemt leiding in nationale damstrijd

12 oktober 2024

David Riupassa heeft in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B de leiding genomen. De Brabander versloeg in een partij van 78 zetten nationaal kampioen Berend Plijter.

In een strijd langs klassieke banen flirte Plijter kortstondig met de opsluiting van zijn lange vleugel. De Groninger ontdeed zich snel van de omknelling maar overspeelde zijn hand door een voorpost in te nemen. Riupassa sloeg toe met een vier zetten diepe slagzet naar de damlijn. De strijd was allesbehalve gestreden. Bij diep rekenen zou de verraste Plijter ontdekt hebben dat zijn stand nog prima verdedigbaar was. De variant die de heersende kampioen koos leidde echter naar een weliswaar erg langzame maar toch zekere ondergang.

David Riupassa deelt de eerste plaats met Primnath Goelab (Amsterdam) en Ab Steenbergen uit Raalte. Het drietal scoorde vijf punten. Riupassa trof echter tot dusverre de iets sterkere tegenstanders.

In de tweede helft van het toernooi ontbrandt de strijd in Westerhaar pas echt. Dankzij het Zwitserse systeem worden per ronde trefzeker de sterkste spelers aan elkaar gekoppeld. In klasse A liggen vijf spelers op de loer met slechts een punt achterstand op de koplopers. De groep bestaat uit Bertwin Letteboer (Vriezenveen), Gerard Bruins (Hollandscheveld), Leo Peters (Gramsbergen), Bert Roest (Bussum) en Jan Riesthuis uit Culemborg.

In klasse C heeft lokaal favoriet Frank Schippers zich opgewerkt naar de top. De Westerhaarder heeft evenals Cor Darwinkel (Hoogeveen), Jeroen Huskens (Roermond) en Henk Lip (Hollandscheveld) vijf punten. Schippers versloeg in de derde ronde de nationale kampioen van 2022, Hans Luchies. De man uit Ugchelen liet zich in een hoge hekstelling manoeuvreren en verloor kansloos.

Op weerstandspunten aan top in de C-klasse staat Cor Darwinkel. De speler uit Hoogeveen klopte oud-kampioen Gert Brink. De Hardenberger overzag een damcombinatie.

Favoriet Ekkel mist winst in openingsduel

8 oktober 2024

Topfavoriet Bart Ekkel is in de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap dammen klasse A blijven steken in een remise. In het duel tegen Johan Zijlstra (Delfzijl) bouwde de Westerhaarder een krachtige centrumaanval op. In de slotfase lagen diverse wegen naar winst lagen open. Zijlstra ontsnapte echter naar een puntendeling.

In de B-klasse vielen in vier partijen beslissingen. Primnath Goelab uit Bussum versloeg verrassend Harry Vos. De dammer uit Velswijk plaatste een lokzet waar Goelab met beide benen instapte. Uit verloren positie kwam de Bussumer echter terug toen Vos een lichte combinatie overzag.

Bertwin Letteboer (Vriezenveen) speelde rustig klassiek tegen Eep van Manen. De partij leek rustig naar remise te kabbelen. Een standaardcombinatie besliste het duel in het voordeel van Letteboer.

Jan Riesthuis (Culemborg) kreeg een combinatie plus doorbraak om de oren toen hij achteloos een centrumschijf opspeelde. Gerard Bruins uit Hollandscheveld sloeg onverbiddelijk toe. 

Leo Peters uit Gramsbergen had weinig moeite met Elbert Smit. De Harderwijker trok energiek ten aanval, verloor op klaarlichte dag een schijf en kwam dat verlies niet meer te boven.

In de C-klasse noteerde arbiter Harrie Hoonhorst uit Nijverdal maar liefst acht overwinningen. Opvallend is de nederlaag van Gerrit Roeterdink – de kampioen van 2023 – tegen Cor Darwinkel. De kampioenen van 2021 (Gert Brink uit Hardenberg) en 2023 (Hans Luchies uit Ugchelen) startten beiden met een zege.




Strijd nationale damtitels ontbrandt in Westerhaar

 

Westerhaar bruist vanaf 7 oktober zes dagen van het dammen. In het clubgebouw van Witte van Moort spelen 45 deelnemers om het Nederlands kampioenschap in de klassen B en C. De meerdaagse wedstrijd wordt vrijdag 11 oktober opgeluisterd met een open sneldamtoernooi.


Torenhoog favoriet in de klasse B is Westerhaarder Bart Ekkel. De dammer raakte jarenlang nauwelijks een bord aan en werkt aan een comeback. Begin van de eeuw schommelde de rating van de doorgaans voorzichtige Westerhaarder rond de 1200.


In de klasse B zijn alle spelers in staat Ekkel beentje te lichten. Belangrijke concurrenten zijn Eep van Manen (Lunteren), David Riupassa (Eindhoven) en Wim Koopman (Hijken). Vorig jaar pakte Berend Plijter uit Ten Boer de titel.


In klasse C heeft met een rating van 898 punten Hans Luchies uit Ugchelen de beste papieren. De vorig jaar verrassende winnaar Gerrit Roeterdink (Laren) zal zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Hans Loots (Woerden) en Henk Pruim (Beilen) dingen mee naar een plaats aan de top.


De wedstrijden in het clubhuis aan de Asterstraat starten maandag 7 oktober om 18.00 uur. Een uur eerder is de officiële opening. Het speeltempo van de partijen bedraagt per speler 80 minuten plus 60 seconden per zet.


Voor nadere informatie: nkdammenwesterhaar.nl

Verdienstelijk gelijkspel voor dammers Witte van Moort

6 oktober 2024

Op zaterdag 5 oktober stond voor het eerste damteam van damclub Witte van Moort uit Westerhaar een pittige uitbeurt op de rol. In Leeuwarden moesten de Westerhaarders het opnemen tegen Damcombinatie Fryslân. De Friezen hebben zich het afgelopen seizoen flink versterkt en hebben de ambitie om mee te strijden voor het landskampioenschap. Voor de Westerhaarders - die met enkele invallers van start gingen - dus een mooie uitdaging.

Yuen Wong had een vrij vlakke partij tegen één van de vier Friese grootmeesters, Hein Meijer. Na veertig zetten werden de punten gedeeld. Danny Slotboom ging voortvarend van start met een flankaanval tegen veelvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen. Slotboom speelde zelfs op een geniepig zetje maar zijn gerenommeerde tegenstander liet zich niet foppen. Toch was de remise die uit deze partij rolde een mooi resultaat. Ook remise werd het bij invaller Gil Salomé. Tegen de talentvolle Luuk Terweijden werd het nooit echt spannend. Herman Hilberink kon als een van de weinigen op ratingvoordeel bogen. In een leuke pot tegen Taeke Kooistra hoopte Hilberink een gemene dubbele dreiging op het bord te brengen. Of Kooistra hier slachtoffer van zou zijn geworden zullen we nooit weten want de partij verliep anders en het werd uiteindelijk remise. Thijs van den Broek trof de legendarische oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Met een onorthodoxe behandeling van een bekende opening zaaide de Brabander verwarring bij Wiersma. Van den Broek speelde een prima partij en kwam zonder kleerscheuren tot een fraai gelijkspel.

Na vijf remises moest het gedisciplineerd spelende Witte van Moort toch een nederlaag slikken. Martijn de Leeuw had een behoorlijk terreinvoordeel bij elkaar geruild tegen de sterke sneldammer Gerlof Kolk. De Leeuw wilde dan ook kijken of er winstkansen in zaten. Helaas blunderde De Leeuw en kon Kolk afwikkelen naar een winnend eindspel. Bert Aalberts kreeg de Letse oud-wereldkampioen Guntis Valneris te bestrijden. Met een robuuste aanvalsopzet leek Aalberts prima te staan maar in het middenspel bracht Valneris enkele gemene trucs in de stand. Aalberts trapte er niet in en kon uiteindelijk een mooie remise laten bijschrijven. Danylo Sokolov was na zijn valse start op zoek naar eerherstel. Hij verstopte zich niet tegen Jan van Dijk, de Friese meester-tacticus die in de zomerstop de overstap van Witte van Moort naar de Friezen maakte. Met een goede aanvalsopzet haalde Sokolov een prima remise binnen.

Het stond toen 9-7 voor de Friezen zodat er dringend een resultaat nodig was voor de Westerhaarders. De paring van Jitse Slump was pikant, want hij moest het net als vorig jaar opnemen tegen de oerdegelijke Wytze Sytsma. Waar Slump vorige keer na een meeslepende partij zijn tegenstander nog beschwindelde in een remise-eindspel, ging het vandaag crescendo voor de Limburger. Slump nam een sterke centrumaanval in waar zijn opponent weinig tegen kon beginnen. In het late middenspel stond Slump vorstelijk en hij won de partij zelfs zonder eindspel. Daarmee stond het 9-9 en lag de druk bij invaller Edwin Twiest. Hij had een goede partij op de mat gelegd tegen de Friese topper Gabriël Heerema, waarbij hij in het late middenspel zelfs winstperspectieven had. Twiest nam niet zijn beste kans waar zodat de partij uitmondde in een remise.

Een verdienstelijk 10-10 gelijkspel voor Witte van Moort, dat een goede competiestart kent en de gedeelde leiding in de Ereklasse heeft. De volgende wedstrijd is op 19 oktober in het eigen clubhuis tegen CTD Arnhem.

Jitse Slump (links) is in diep gepeins verzonken. De topspeler van Witte van Moort versloeg Wytze Sytsma (rechts) en hielp zijn team aan een wedstrijdpunt.