Bart Stegeman op het podium in sterk bezet toernooi in Verona (Italie)

16 maart 2024

Oud voorzitter en voormalig 1e tiental speler van Damclub Witte van Moort is op het sterke internationale weekend toernooi in Verona knap op het podium geeindigd.

Het 2 daagse toernooi, al voor de 27e maal georganiseerd was dit keer zeer goed bezet met bijna alle Italiaanse toppers, als wel een Nederlandse, Mongoolse en Afrikaanse delegatie.

Het was voor Bart de 2e keer dat hij meedeed in Verona, nadat hij in 2017 de titel voor zich opeiste was het dit jaar, gezien het sterke deelnemersveld al knap als hij op het podium eindigde.

In de 1e ronde was de tegenstander Brancaleone een makkelijke prooi, en door een kleine combinatie mocht Bart als snel de 2 punten opschrijven, de 2e ronde kreeg Bart veel voordeel tegen de oerdegelijke Fava, maar helaas net niet genoeg voor de winst. Er moest dus wat gebeuren om in elk geval zicht te houden op de top van het deelnemersveld. Daarom speelde Bart in de 3e ronde een riskante opening waar zijn tegenstander door alle combinatieve en positionele wendingen het bos in werd gestuurd, langzaam maar zeker kwam er een winnende positie op het bord die omgezet werd in een klinkende overwinning tegen Agosti. Nadat dus de eerste 3 rondes gespeeld waren, stond Bart op een 7e plek met 5 punten.

De volgende dag werd Bart meteen gekoppeld aan de huidige kampioen van Italie, Alessio Scaggiante, 2 jaar geleden nog Europees kampioen onder de 27 jaar. Om onnodig risico te vermijden werd het spel vlak gehouden, met een simpele remise tot gevolg.  De voorlaatste ronde was er weer kans op een overwinning tegen de sterke italiaanse Junior Pitzalis, alhoewel een zeer voordelige stand op het bord werd getoverd zat de geplande oppositie tegen en moest Bart berusten in remise. Met nog 1 ronde te gaan stond Bart op een 7e plek met een ietwat slechtere tegenstander rating dan een paar andere spelers op 7 punten. Hierdoor moest er gewonnen worden in van de koploper Marcel Monteba, oud NK Junioren finalist, en sterke dammer met op zijn palmares al een paar internationale toernooien.

Binnen een paar zetten werd er een spannende stand op het bord getoverd, waar onduidelijk was wie er nu echt beter stond, Monteba bracht een mooie damdreiging in het spel die gecounterd werd door Bart met een mooie afvang, Monteba zag een positionele finesse over het hoofd en nam toch de combinatie. De stand die echter overbleef gaf zeer grote winstkansen voor Bart, alhoewel de klok de druk verhoogde, werkte Bart de partij vakkundig af. Een knappe overwinning die uiteindelijk de 3e plek tot zijn gevolg had.

Het podium werd gecomplementeerd door Daniele Bertè op de 2e plek, en Alessio Scaggiante met het goud.

Eindstand

https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standen.php?taal=&kl=23&Id=46638&jr=24&afko=&r=