Damclub Dez/WVM rukt na nipte overwinning op naar 2e plaats

18 december 2017

Zaterdag 16 december werd de 7e ronde gespeeld in de nationale ereklasse van het dammen.
Westerhaar kreeg Damlust uit Gouda op bezoek met o.a. wereldtoppers Van IJzendoorn en Prosman in de gelederen, aangevuld met enkele nationale (sub)toppers; dus een lastig te nemen hindernis.
Yuen Wong zette Dez/WVM op voorsprong door Erik Hoogendoorn via een lichte combinatie te verslaan.
Vervolgens maakte Damlust gelijk doordat oud-WVM-speler/trainer Bennie Provoost middels een lichte combinatie het eveneens positionele bankroet van Gerbrand Hessing afstrafte.
Bert Aalberts en Friso Fennema wisten beide in een spannende opgedrongen-hoge-randschijf-partij niet voor elkaar onder te doen met remise als resultaat. Gil Salome speelde een ijzersterke partij tegen de ijzersterke kersverse Nederlands- kampioen Martijn van IJzendoorn en wist deze knap op remise te houden na een spannende flankspel-partij.
Vandim Virny kreeg wel duidelijk voordeel, maar tegenstander Andre Venema verdedigde uitstekend en wist na een laveer-partij de remise binnen te halen.
Jan van Dijk wist voor de vijfde keer al dit seizoen, na een lange tijd op Teun van de Krols lange vleugel te hebben gebeukt, te winnen middels een winnende doorbraak op diens zelfde vleugel en zette Witte van Moort voor de tweede maal op voorsprong.
Wederom wist Damlust de gelijkmaker te scoren doordat Herman Hilberink, die middels een plan dat de korte vleugel van Richard Mooser blokkeerde, via de andere vleugel de aanval vol over zich heen kreeg en daarmee moest capituleren. 


Russisch Grootmeester Andrej Kalmakov bewees zijn klasse door resoluut te winnen van Peter van Eck, nadat hij diens lange vleugel volledig had vastgezet en daarmee kwam Dez/WVM voor de derde keer op voorsprong.
Of die voorsprong genoeg zou zijn voor de overwinning was afhankelijk van nog twee spannende partijen die nog bezig waren. 
Als eerste wist aan Westerhaarse kant Odin Mol helaas nauwelijks tot geen voordeel te behalen tegen de op papier qua rating veel lager ingeschaalde Harry Clasquin. Deze laatstgenoemde heeft wellicht echter niet de rating die hij verdiend, daar hij veelal veel sterker speelt en menig nationaal topper op remise weet te houden. Zo ook nu wist hij dat tegen Mol te presteren.
Daarom kwam tenslotte de druk op Marino Barkels schouder te liggen. Tegen wereldtopper Erno Prosman wist hij na een snel en sterk gespeelde opening en middenspel voordeel te behalen. In een partij waarim Barkel ten aanval trok verzuimde hij op de 38e zet door te snel spel definitief voordeel te behalen. Middels een offer op de volgende zet trok Prosman vervolgens het voordeel naar zich toe. Barkel kwam in een lastige stand terecht, maar wist dankzij dat hij tijd genoeg had de analytische remise die in de stand zat uit te rekenen en op het bord ten uitvoer te brengen.
Daarmee was de overwinning een feit en werd de eindstand bepaald op een 11-9 overwinning voor Dez/WVM, die daarmee oprukt naar een gedeelde 2e plaats nog juist voor de "winsterstop".
Met nog vier ronden te gaan doen de Westerhaarders daarmee nog volop mee in de strijd om het landskampioenschap.