Dammers Witte van Moort succesvol in Hoogeveen!

23 augustus 2017

Alweer voor de achtste maal werd er in Hoogeveen het MTB Open damtoernooi georganiseerd. Dit jaar waren er drie spelers van onze damclub vertegenwoordigd, te weten Bennie Hendriks, Gerwin Mollink en Bert Aalberts.

De eerste ronde staat bekend om die met de grootste krachtsverschillen tussen de tegenstanders. Bennie Hendriks trok zich hier echter niks aan van tegen de op papier veel sterkere Bert Dollekamp en speelde een sterke partij. Dollekamp nam in het middenspel zijn toevlucht tot een peperdure damcombinatie die bij correct spel vermoedelijk niet meer dan remise op zou leveren. Hendriks ving de dam echter foutief af waarna Dollekamp direct naar een nieuwe, winnende dam combineerde. Gerwin Mollink speelde tegen Kees Osté een overtuigende centrumpartij. Nadat Osté in passieve stelling een positionele fout beging kon Mollink schijf- en partijwinst forceren. Tot slot wist Bert Aalberts zijn partij tegen toernooidirecteur Gerard Bruins ook met een tweepunter af te sluiten. Na de opening bleef Aalberts met een volle lange vleugel zitten. In het middenspel maakte Bruins enkele positionele foutjes waarna Aalberts de partij combinatief winnend afsloot.

In de tweede ronde stonden er voor Mollink en Aalberts tegenstanders van een ander kaliber klaar. Mollink nam het op tegen de uiterst geslepen Anton Schotanus. In de opening nam Schotanus een halve hekstelling in die door Mollink sterk werd tegengespeeld. De stand werd klassiek waarin Mollink als een duveltje uit een doosje een winnend offer van Dussaut speelde. Helaas speelde hij toen de verkeerde zet waarna de partij in remise eindigde. Bert Aalberts speelde tegen de jeugdige Bogdan Bankowski. Nadat Aalberts zijn hekstelling naar de kant afruilde en Bankowski een centrumaanval innam ontstond een explosieve situatie. De ruïne van Aalberts kwam plotseling tot leven na een onnauwkeurigheid van zijn opponent. Vervolgens kreeg Aalberts nog goede winstkansen maar de aalgladde Pool ontsnapte naar een 3 om 1: remise. Het grootste spektakel vond echter plaats op het bord van Bennie Hendriks. Hij had in Jaap Knipper weer een erg zware tegenstander geloot maar speelde desondanks een goede opening. Hendriks ging echter de fout in waarna Knipper met een geweldige dubbelcombinatie het bord leegsloeg. Na afloop van het toernooi bleek dat Knipper hiermee de combinatieprijs had gewonnen.

In de derde ronde was Aalberts snel klaar. Tegen de Russische jeugdspeler David Efimov ging Aalberts mee in het snelle spel van zijn opponent. Beide spelers deden geen rare dingen waarna de partij al binnen twee uur afgelopen was: remise. Mollink nam het op tegen de toernooiwinnaar van 2015, Nick Hoving. Na een degelijke opening kwam hij in het middenspel toch in het nadeel. Met het plaatsen van een blokje schijven in het luchtledige kon Mollink de boel juist in evenwicht in houden. Hendriks speelde een leuke partij tegen Joop de Graaf. De Fries ging vol de aanval in terwijl Hendriks omtrekkende bewegingen maakte. Na felle strijd wist Hendriks een winnende doorbraak te bewerkstelligen en kon hij zijn eerste punten bijschrijven.

Ronde vier koppelde Mollink aan de snel spelende Rick Hakvoort. Beide spelers losten vanuit de opening hun zwaktes op waarna de partij volstrekt gelijkwaardig naar remise ging, wederom een prima resultaat voor Mollink. Aalberts speelde een redelijke centrumpartij tegen Soender Kalpoe al speelde een gedeplaceerde schijf hem zelf ook parten. In het late middenspel koos Aalberts niet voor de meest kansrijke voortzetting waarna de partij in remise verzandde. Hendriks speelde een degelijke partij tegen het grote jeugdtalent Wouter Sosef. Wat Sosef ook probeerde, Hendriks bleef goede zetten spelen en kon een prima remise aan laten tekenen.

Donderdag bijltjesdag telde twee rondes. In ronde vijf speelde Hendriks wederom een sterke partij. Tegen Harrie Hoonhorst koos hij voor het centrum en Hoonhorst ging omsingelen. Na spannende strijd maakte Hendriks in het late middenspel een fout waardoor een schijf en de partij verloren ging. Mollink kwam na een gelijkwaardige opening tegen Michel Koop nog in de problemen door zijn tegenstander een aanval te gunnen. Op het moment suprême koos Koop ten onrechte voor een offer waarna Mollink kon ontsnappen.  Aalberts was er veel aan gelegen om na de matige start tot winst te komen. Tegen de sympathieke Martin de Wolf dwong hij na een tijdelijk offer een belangrijke verzwakking bij zijn tegenstander af. Na een te trage zet van De Wolf liep Aalberts door de zwarte lange vleugel heen met winst. 

De tweede dagronde – ronde 6 -  verliep buitengewoon succesvol voor Mollink. Tegen de sterke Ghislain Mounanga Amateba uit Gabon wist hij een hekstelling op het bord te krijgen. Positioneel gezien al een succes, maar toen Amateba ten onrechte achter een schijf kroop kon Mollink zelfs een verrassende schijfwinst boeken. Zijn opponent had nog wat compensatie maar niet voldoende: winst voor Mollink. Aalberts speelde een flankaanval tegen René Wijpkema die echter snel werd afgeruild. Vervolgens nam Wijpkema zelf een wat gammele aanval. Deze aanval leek voldoende beveiligd maar Wijpkema speelde niet de juiste zet. Aalberts zag de afwikkeling naar dam maar taxeerde deze onterecht op remise, deze had hem juist goede kansen geboden. Nu eindigde het in remise. Hendriks speelde tegen Johan Alidarso remise na een ongetwijfeld spannende partij.

In de zevende ronde speelde Hendriks tegen Tom Huizinga. Beide heren speelden correcte zetten en besloten snel na de veertigste zet tot remise. Mollink had een mooie loting in grootmeester Leopold Kouogueu. In moeilijk te hanteren stelling ging Mollink in de fout wat hem op termijn een schijf ging kosten. Compensatie was er niet waardoor Mollink de punten aan zijn tegenstander moest laten. Aalberts nam het op tegen Jan Hendrik Kok. Al snel ontspon een spannende strijd in een soort half-open klassiek. In het middenspel gaf Kok de controle op zijn lange vleugel weg waardoor Aalberts een sterke centrum-omsingeling kon spelen. De schijfwinst die hij boekte werd na een lang eindspel verzilverd.

De laatste ronde stond alweer voor de deur. Met de opgebouwde +3-score kon Aalberts nog een gooi doen naar de geldprijzen. Er moest dan wel gewonnen worden van Bert Dollekamp. Deze laatste gooide de beuk er in en er kwam een aanval op het bord. Aalberts leek weinig te hebben maar na een riskante zet van Dollekamp kreeg hij goed spel. Dollekamp ruilde naar het kerkhofveld en dat veld heet niet voor niets zo: Aalberts kon schijfwinst afdwingen en zette het eindspel in winst om. Gerwin Mollink speelde tegen de doorgewinterde Nicolai Kychkin. Nadat Mollink een aanvalletje innam verdwenen de schijven in hoog tempo van het bord. De partij eindigde dan ook in remise. Hendriks sloot het toernooi in mineur af. Positioneel ging het hem voor de wind tegen Alberto Waterink maar een moment van onachtzaamheid leverde Waterink een winnende doorbraak op.


Uiteindelijk had Aalberts twaalf punten uit acht partijen gescoord. Evenveel als onder andere toernooiwinnaar Auke Scholma, maar zijn lage tegenstandersrating verwees hem naar een toch nog mooie zesde plaats. Mollink speelde ook een prima toernooi en eindigde met negen punten op plaats 32. Door het sterke en internationale karakter van zijn opponenten kon hij bovendien een MF-norm bijschrijven. Mollink heeft nu nog één norm nodig om zich Federatie-meester te mogen noemen.  Hendriks speelde enkele goede partijen en had wellicht wat meer verdiend dan de 5 punten die hem naar plaats 99 brachten. Al met al een leerzame week in aanloop naar het nieuwe seizoen.