Bekerteam bereikt knappe tweede plaats!

18 juni 2017


Het bekerteam van Damclub Witte van Moort heeft afgelopen zaterdag de finaleronde van de bekercompetitie gespeeld. In Huissen stond allereerst het team van Constant Charlois uit Rotterdam op het programma. Op papier een van de zwakkere teams die nog in het toernooi waren. Toch was de wedstrijd behoorlijk spannend. Allereerst was het Bert Aalberts die het opnam tegen de Nederlandse Ivoriaan Leopold Sekongo.  In een klassieke partij kreeg Aalberts op het eind licht initiatief maar met weinig tijd – Sekongo vuurde zijn zetten hoofdzakelijk a tempo af – accepteerde hij de remise. Ook Gil Salomé kwam niet verder dan remise. Tegen de taaie Radjes Balkaran had hij wel voordeel maar hij besloot, met het oog op de situatie naast hem, remise te geven. Dat bleek terecht want Vadim Virny speelde Francis Tholel vanuit de opening al weg. Toen Tholel ook nog een belangrijke basisschijf opspeelde ging de aanval van Virny als een mes door de boter. De Münsterse grootmeester wist dan ook winst aan te laten tekenen. Odin Mol had in een totaal gelijkwaardige partij met Patrick Stork toen genoeg aan remise en koerste probleemloos op dat resultaat af; 5-3 zege en de halve finale was bereikt!

In de halve finale werd gespeeld tegen de winnaar van het duel tussen Huissen en Van Stigt Thans. Huissen won dit duel na een uiterst merkwaardige barrage waardoor de gastheren in de halve finale de tegenstanders waren. Na ampel beraad werd besloten om de opstelling te veranderen en de gewenste paringen ontstonden. Vadim Virny werd van te voren kansen toegedicht tegen Jos Stokkel maar in de partij kwam daar weinig van terecht. De partij eindigde na wat aftasten in remise. Spannender ging het er aan toe in de andere partijen. Zo speelde Bert Aalberts een aanvankelijk rustige partij tegen Geert van Aalten. Geconfronteerd met het vooruitzicht van slecht klassiek besloot hij tot een centrumaanval die door tal van combinatieve dreigingen werd geteisterd. Aalberts vond de juiste zetten en het werd remise. Eveneens een zeer spannende partij tussen Odin Mol en Alexander Baliakin. Mol gaf zijn tegenstander een aanval en ging vol in de omsingeling. Een gevaarlijke opzet tegen een grootmeester van dit kaliber maar het leek een succes te worden. Baliakin moest twee schijven inleveren en ging een slecht eindspel tegemoet. Helaas wist Mol het eindspel niet tot winst te voeren maar desalniettemin een puike partij van Mol. Tot slot had Gil Salomé na een moeizame pot een schijfje voordeel geboekt tegen Fred de Koning. De Huissense speler bleef echter koel en koerste af naar remise. 4-4 dus waarna er moest worden gesneldamd voor een plaats in de finale. De Westerhaarse spelers gingen er goed voor zitten en het Huissense sterrenteam werd weggeblazen. Mol liet Baliakin nu niet ontsnappen en boekte een fraaie zege. Ook Gil Salomé en Bert Aalberts wisten te winnen, waarna Wirny met remise rustig uitwaaierde: 1-7 winst.
Het finaleduel werd gespeeld met Hijken DTC. Dit team kwam deze dag met een monsterteam met de kersverse wereldkampioen Roel Boomstra, de zeer sterke Wouter Sipma, romantische dammer Hans Jansen en de uiterst doorgewinterde Auke Scholma. Witte van Moort anticipeerde op de Hijker vaste opstelling in de hoop dat er ergens een zege werd geboekt en dat Aalberts zijn tegenstander Boomstra op afstand zou houden. Aanvankelijk ontwikkelde de wedstrijd zich goed. Zowel bij Salomé en Mol was interessant randschijvenspel te zien. De eerste uitslag was echter die tussen Vadim Virny en Wouter Sipma. Virny wilde winnen maar kreeg geen voet tussen de deur: remise. De tweede uitslag was die tussen Hans Jansen en Gil Salomé. In een interessante partij waarin de mogelijke combinaties de spelers om de oren vlogen was uiteindelijk geen winnaar te noteren. Ondertussen was de partij van Aalberts en Boomstra gevorderd tot een dun klassiekje. Met alerte zetten kon Aalberts in het eerste deel van de partij de boel redelijk in evenwicht houden. In het klassiekje werd hij echter getrakteerd op een Ghestem-doorstoot die uiteindelijk uitmondde in een winnend offer dat Aalberts totaal niet gezien had. Het eindspel was volmaakt uit en Aalberts moest opgeven. Het lot van de Westerhaarders lag toen in handen van Odin Mol. In een principiële aanval versus omsingeling tegen Auke Scholma sloeg de aanval van Mol uiteindelijk door. Zelfs de door Scholma zo gewenste nooduitgangen naar dam faalden door het gebrek van een fatsoenlijk tempo. 4-4.

Na deze 4-4 moesten de matadoren nog één keer aan de bak. Doordat Aalberts zijn reguliere partij aan bord 1 verloor moest er in de sneldambarrage per se gewonnen worden, bij 4-4 was Hijken bekerwinnaar. Met die wetenschap begonnen de spelers met hun partijen. Odin Mol ging weer als een bezetene uit de startblokken en speelde kennelijk zo indrukwekkend dat Scholma al vrij snel door de vlag ging. De tweede partij die uit was was tussen Virny en Sipma. Virny had makkelijker spel maar kwam niet tot winst. Aalberts speelde tegen Boomstra een afschuwelijke opening en kwam nauwelijks tot acceptabel spel. In het middenspel trok de boel enigszins bij maar toch kwam Boomstra tot een winnende aanval. Aalberts speelde in het verloren eindspel door en bijna met succes: Boomstra vergat even de nijpende tijdnood en drukte in zijn laatste seconde pas de klok in. Nu de klokwinst van de baan was kon er opgegeven worden. Met deze 3-3 tussenstand moest Gil Salomé per se winnen van Hans Jansen. Salomé wist een schijfje te winnen en leek dan ook de wedstrijd over de streep te kunnen trekken. Helaas was het resterende eindspel te gecompliceerd om dit in de resterende handje vol seconden te verzilveren. Jansen pakte remise waardoor de sneldambarrage ook in 4-4 eindigde. Genoeg voor Hijken dat de beker in de prijzenkast bij mag zetten.

Het bekerteam kan terugkijken op een prima dag en sowieso een goed verlopen toernooi. De uiteindelijke tweede plaats is een geweldig resultaat, zeker als je in ogenschouw neemt hoe moeilijk het was om de eerste twee wedstrijddagen te overleven. Uiteindelijk staan de spelers met lege handen maar de opgedane wedstrijdervaringen zullen vast van pas komen in aanloop naar het nieuwe seizoen. Direct op de eerste speeldag van de nationale competitie kan er revanche worden genomen op de Hijkenaren; dan speelt Witte van Moort de uitwedstrijd in Hijken.


Klik hier voor de uitslagen op Toernooibase.