Koplopers denderen door

27 april 2017

De tweede dubbele ronde gaf een teken dat diverse spelers al wat vermoeid beginnen te raken. Her en der werd namelijk behoorlijk geblunderd. Wouter Morssink kreeg vanuit de opening voordeel tegen Johan Top en na een onvoorzichtige voortzetting van laatstgenoemde forceerde Morssink schijfwinst. Top probeerde verwarring te zaaien met een tijdelijk dubbeloffer dat echter minder tijdelijk was dan het aanvankelijk leek. Met twee schijven voorsprong won Morssink al snel. Nick Waterink zadelde zijn tegenstander Arie van der Knaap op met een lastige binding. Van der Knaap bleef lang op de been maar in tijdnood stortte zijn verzet volledig in: de tweede winst van de dag voor Waterink. Op het bord van Machiel Weistra en Mitchel Mensinga was flankspel te zien. Een en ander ging gepaard met de nodige ruiltjes waardoor de partij niet echt spannend wilde worden. In een gelijkwaardige klassieke stand werden de punten gedeeld.
           
Links Jitse Slump tegen debutant Marco de Leeuw
Hoe brachten de kemphanen Jitse Slump en Wouter Wolff het er van af? Eerstgenoemde had al snel beet met een soort lokzetje. Marco de Leeuw probeerde te ruilen maar werd op een slagkeuzecombinatie getrakteerd. Jitse had dus al snel de punten binnen. Dit gold zeker niet voor Wouter Wolff, want opponent Berke Yigitturk had zich kennelijk voorgenomen om een taaie partij te spelen. De vele ruiltjes zorgden er wel voor dat Wolff behoorlijk kwam opzetten in het centrum. In het middenspel bezweek Yigitturk onder de druk door een simpele 3 om 3 doorbraak open te zetten. Wolff was echter alleen op zoek naar de positionele oplossing waardoor Yigitturk later een herkansing kreeg: een krankzinnig triple-offer had de speler uit Den Haag nog voor een nederlaag kunnen behoeden. Dat Yigitturk dit miste is beslist geen schande, maar nu liet Wolff zijn prooi niet meer los.



Bij het ingaan van de zesde ronde is Wouter Wolff nog altijd de trotse koploper met de volle score. Jitse Slump volgt op een puntje. Morgen nemen deze twee spelers het tegen elkaar op, hetgeen misschien een mooie gelegenheid is voor de enig overgebleven outsider Nick Waterink om aan te haken in de titelstrijd.