Favorieten goed uit de startblokken bij NK junioren

25 april 2017

Favorieten voor de titel Jitse Slump en Wouter Wolff hebben beiden hun openingsduel weten te winnen bij het NK Dammen voor junioren.

Kampioen van 2015, Wouter Wolff wist met terreinwinst de aanval van Wouter Morssink van het bord te halen en daarna met een paar handige manoeuvres het voordeel naar zich toe te trekken. Vervolgens wist Wolff het voordeel ook winnend te verzilveren.

Andere favoriet en titelhouder Jitse Slump wist na een lange tijd gelijk opgaand duel alsnog in het eindspel de zeer solide spelende Johan Top te verslaan. Top speelde een dito partij en Slump kreeg geen centimeter ruimte tot de 52e zet. Een zwak moment tegen de recentelijke nr. 4 van Nederland bij de senioren kostte hem alsnog de partij. Slump wist via een prachtig eindspel-motief de partij toch nog net op de valreep te winnen. 

Ook een goede overwinning was er voor Mitchel Mensinga. Tegen Marco de Leeuw wist hij na een lichte combinatie de partij moeiteloos naar winst te schuiven.


Tenslotte waren er nog twee remises. Bij Berke Yigitturk en Arie van der Knaap werd het evenwicht de gehele parij niet verbroken, maar bij de partij tussen Machiel Weistra en Nick Waterink stond de laatst genoemde het grootste gedeelte van de partij met de rug tegen de muur. In het vroege middenspel won Weistra middels een lichte forcing een schijf. In een ingewikkelde partij wist Waterink uiteindelijk de schijf weer terug te winnen, waarmee hij nog net door de mazen van het net aan verlies ontsnapte. Dinsdag volgen ronde twee en drie.