Dammers Dez/WvM verliezen op knock-out

4 februari 2013

Zaterdag 2 februari 2013 werd de een-na-laatste ronde gespeeld in de nationale Ereklasse van het dammen. De dammers uit Westerhaar moesten op bezoek bij de dammers uit Culemborg.
De Westerhaarders verloren maar liefst 6 wedstrijden en de overige 4 eindigden in, overigens niet onverdienstelijke, remises.
Culemborg opende al gauw de score doordat Pieter Steijlen in het vroege middenspel Marino Barkel versloeg middels een leuke en geniepige forcing. Daarna verloor Herman Hilberink van meervoudig oud-NK finalist John van der Borst, die in 1986 ook nog het WK speelde nadat hij 2e in het NK-dammen was geworden datzelfde jaar, o.a. doordat hij in de laatste ronde won van de legendarische Jannes van der Wal die in de trein in slaap was gevallen.
Van de Borst speelde een erg sterke partij en overspeelde Hilberink volledig door diens lange vleugel in een dodelijke opsluiting te nemen. Als derde op rij verloor invalster Leonie de Graag van Boudewijn Derkx. Derkx die zojuist de overstap had gemaakt van WvM naar DeZ Culemborg, na jarenlang bij WvM te hebben gespeeld, speelde nadat De Graag verzuimde een noodzakelijke vereenvoudigende ruil te nemen, haar middels een half-open klassieke centrumomsingeling compleet van het bord. Uiteindelijk won Derkx met een damcombinatie. Vervolgens haalde Dez/WvM eindelijk twee verdienstelijke puntjes. Bert Aalberts, inmiddels al bijna geen invaller meer te noemen, speelde een solide partij tegen de sterke en gevaarlijke Sven Winkel met remise als resultaat. Gerbrand Hessing moest het opnemen tegen de nummer drie van Europa en Grootmeester Pim Meurs. Meurs kwam beter uit de opening doordat hij Hessing op diens lange vleugel met wat achterblijvers opzadelde. In het partijverloop werd dit voordeeltje nauwelijks uitgebuit. Hessing wist zich op zijn lange vleugel middels enkele combinatieve dreigingen los te werken en gaf vervolgens geen krimp meer en speelde soepel naar remise. Het sinds een paar maand wekelijkse trainen met Barkel lijkt zijn vruchten af te werpen. De vierde overwinning voor Culemborg werd aangetekend door Wit-Russisch kampioen en Grootmeester Watoetin. Watoetin kreeg in een laveerspel tegen Edwin Twiest het betere van het spel. Hij wist in de partij door steeds sterke zetten te doen langzaam maar zeker Twiest in een verloren positie te manoeuvreren. Vervolgens verloren ook Casper Remeijer en Odin Mol van respectievelijk Tjeerd Harmsma en Jeroen van den Akker. Remeijer kon in een wel erg kromme aanvals-partij, mede door zware tijdnood, de beste zetten niet meer vinden en verloor kansloos. Odin Mol koos in een goede stand tegen Grootmeester Van Den Akker het verkeerde plan. Mol kwam teveel tempi achter en dat koste hem uiteindelijk de kop. Als laatste volgden nog twee remises. Vadim Virny speelde een erg sterke partij tegen Dik de Voogd. De oud WvM-speler De Voogd vond echter de mazen in het net en ontsnapte nog naar remise. Tomasz Miksa mocht net als Twiest ook aantreden tegen een Wit-russische Groot- meester, namelijk Alexander Boulatov. In een lastig klassiek middenspel koos Miksa eieren voor zijn geld door de stand open te breken. Daardoor kreeg Boulatov wel enig voordeel maar dat bleek niet toereikend voor de winst. Daarmee kwam de einduitslag op 16-4 in het voordeel van Culemborg.