Wisselend succes in kwalificatietoernooi NK

31 januari 2012

De dammers van Witte van Moort moesten op zaterdag 26 januari weer naar Zwolle voor twee partijen in de halve finale van het Nederlands kampioenschap. Bert Aalberts moest tegen de taaie Maarten Linssen, Marino Barkel trof Frank Teer en Gerbrand Hessing en Gerwin Mollink mochten het tweede Westerhaarse onderonsje uitvechten.
Aalberts speelde een passieve opening tegen Linssen. Toch wist hij het stellingnadeel binnen de perken te houden, totdat hij na een zoveelste passieve voortzetting in een 9-om-9 in de problemen kwam. Linssen won geforceerd twee schijven, maar Aalberts was eerder op dam en kon met een leuk offer van de losstaande schijven van de Huissenaar profiteren: remise. Barkel had een schitterende pot tegen Frank Teer. In een knotsgekke partij waarin schijven (tijdelijk) werden geofferd alsof het niets was, kwam Barkel behoorlijk in de problemen en hij moest een schijf inleveren. Hij had echter compensatie door de overvolle korte vleugel van Teer en hij wist dan ook een punt op de wal te slepen. Tenslotte speelden Hessing en Mollink een redelijk gelijkwaardige partij. Hessing wist voor twee schijven door te breken naar dam. Het leek nog niet beslist maar toen Mollink remise wilde forceren  overzag hij dat Hessing de andere kant op kon slaan en moest hij opgeven.
In de tweede dagronde speelden Hessing en Aalberts tegen elkaar. Na een aparte opening leek Aalberts door een overvolle lange vleugel nadeel te hebben. Nadat hij een voorpost op 22 plaatste en Hessing opliep werd het spel vereenvoudigd. De spelers keken tegen een gelijkwaardige stand aan, maakten de 40 zetten vol en besloten tot remise. Barkel speelde tegen Cor Westerveld een sterke partij. Toen Westerveld naar 29 ging werd hij in de hekstelling genomen en kwam hij in een mum van tijd verloren te staan. Hij gaf het dan ook snel op. Tenslotte was Mollink tegen de taaie Marco van Bronswijk uit op eerherstel. Dit kwam er echter totaal niet, want na een sterk gespeelde flankaanval van de Lentenaar kwam Mollink in de 5-om-5 nergens meer.