In Memoriam, Jan van Nuil

21-08-1935 - 17-04-2021

Met het overlijden van Jan van Nuil is opnieuw één van de grondleggers van de damclub Denk en Zet van bijna het eerste uur heen gegaan.

Hoewel niet betrokken bij de oprichting maakte hij snel de eerste stappen in de damwereld bij de plaatselijke damclub, die nog in de kinderschoenen stond. Toen der tijd de kleinste damclub in het oosten en die later zou uitgroeien tot de grootste van Nederland.  Al heel snel werden hem de penningen van de club toevertrouwd en dat zou hij vrijwel zijn hele damleven blijven doen. Jan maakte direct zijn opwachting in het eerste team en reeds in het 3e seizoen werd het eerste kampioenschap gerealiseerd met Jan van Nuil in de gelederen. De penningmeester van Nuil had na 9 jaren zoveel gespaard dat er 10 nieuwe wedstrijdborden en schijven konden worden aangeschaft. Mede door de komst van wijlen Johan Huls ging de damclub met volle vaart richting de top van ons land, door de jeugd op te leiden door echte trainers en werden de basisscholen ook dam gek gemaakt en met de bedrijven werden via een eigen clubblad met reclame een eerste geldbron aangeboord. Jan van Nuil gaf damles op de school en hield zich bezig met het werven van sponsors en was toen al een stille kracht op de achtergrond. Vervolgens kwam de realisatie van het clubgebouw, de bouw en van Nuil was er altijd met raad en daad en zorgde er ook voor dat het budget niet werd overschreden. Jan speelde voor diverse clubteams, waaronder het 1e team en behaalde individueel ook de nodige damsuccessen. Zo werd jan in 1969 clubkampioen en won hij in 1997 het Overijsels kampioenschap in de 1e klasse. Ook werd Jan barvrijwilliger en nam plaats achter de bar en in de keuken en ook het schoonhouden werd door het gezin van Nuil verzorgd. Jan was een onmisbare schakel in het lief en leed van de damclub. Bij het jaarlijkse kampioenschap van Nederland voor junioren, al 40 jaar lang, was van Nuil altijd betrokken bij de organisatie en het onderbrengen van de spelers bij gastgezinnen, ook bij de gehouden wereldkampioenschappen in Westerhaar was van Nuil steeds betrokken bij de organisatie als manusje van alles. Ook op meerdere feestavonden van de damclub maakte van Nuil met zijn optreden als Jodokus de lachspieren veelal los.

Gezien zijn grote verdiensten voor de damclub Witte van Moort werd Jan van Nuil benoemd tot erelid en werd hem een koninklijke onderscheiding opgespeld.

Jan met zijn vrouw Elsje in december 2010. Na ontvangst van zijn Koninklijke onderscheiding.

Jan van Nuil, clubkampioen Denk en Zet 1969.

Jan van Nuil, Overijssels kampioen 1e klasse 1997.