85-jarige Schippers Overijssels kampioen dammen

15 april 2018



Dit weekend werd er in het clublokaal van Witte van Moort aan de Asterstraat in Westerhaar weer diverse wedstrijden gespeeld voor het Overijssels kampioenschap dammen.

In de hoofdklasse werd de vierde ronde gespeeld. Regerend kampioen Mensinga die doordeweeks nog een inhaal ronde had gespeeld tegen Steven den Hollander (remise), moest aantreden tegen Theo Leoné. Het was een vrij vlakke partij die af leek te stevenen op een puntendeling, totdat Leoné zich de spanning verhoogde door zijn korte vleugel te laten opsluiten en vervolgens ook nog eens een aanval innam op het kerkhofveld. Mensinga bespeelde de stelling van zijn opponent tactisch en vlocht er een gemeen zetje in. Niets vermoedend wilde Leoné de stand vereenvoudigen met een 2 om 2 ruil. Toen sloeg echter het noodlot toe, Mensinga haalde uit met een verrassende dam en Leoné kon gelijk opgeven. Steven den Hollander speelde een sterke partij tegen Yuen Wong. Den Hollander liet zich opsluiten in de hekstelling, maar pakte zelf het hele centrum. Wong kon dan ook niet anders dan naar een vereenvoudiging aan te sturen, wat hem wel een nadelige stand opleverde.  Den Hollander profiteerde echter niet van de geboden mogelijkheid en de vrede werd na 40 zetten getekend. Gino Schirinzi strafte een foutzet van zijn opponent Jeffrey Steen af en kon 2 punten bijschrijven. Koploper Gerbrand Hessing speelde een gewaagde opening tegen opponent Gerwin Mollink, wat hem de nodige tijd kostte. In het middenspel vereenvoudigde Mollink de stand en kwam hierdoor onder grote druk te staan. Hessing wikkelde af naar een gewonnen eindspel, echter liet hij zich onder druk van de klok nog te grazen nemen waardoor Molink ontsnapte naar remise. Na vier ronden voeren Mitchel Mensinga en Gerbrand Hessing de ranglijst aan met 7 punten.  Schirinzi volgt op 5 punten.

In de 2e klasse werd al weer de laatste ronde gespeeld. Roelof Schippers stond op pole position voor de titel. Met nog een ronde te gaan stond hij reeds twee punten voor op zijn naaste concurrenten.  Schippers trof in de laatste speelronde Bennie Hendriks en ging voor safe. Na een rustige partij werden de punten gedeeld, wat de inmiddels 85-jarige Schippers de titel opleverde! 

Bennie Lawant won van Rene Beije en Hilco Harms deelde de punten met Willem Fokkert.  Bennie Lawant eindige als tweede in de eindrangschikking en Hilco Harms won het brons.