Trio aan kop in slotronde Overijssels kampioenschap

04-04-2015


Afgelopen zaterdag werden de derde en vierde ronde van het Overijssels kampioenschap afgewerkt. Na speeldag één had alleen Yuen Wong nog de volle score. Hij speelde die ronde tegen achtervolger Bert Aalberts. Via een bekende opening kreeg Wong een centrumaanval in handen. Aalberts omsingelde, maar nam op een gegeven moment toch de benen met een flink uitgedunde stand tot gevolg. De partij leek bloedeloos remise te lopen, maar Wong toverde een offer uit de hoge hoed waarna hij gewonnen leek te staan. Toch wist Aalberts te verdedigen en werd het remise. Gerbrand Hessing nam het op tegen Ab Steenbergen. Hessing combineerde een halve hekstelling met een flankaanval. Een behoorlijke kluif voor Steenbergen die door een formatieloze stand zich niet afdoende kon verweren. Hessing verorberde een schijfje en won de partij. Edwin Twiest speelde tegen Alex Noppers. Twiest kwam met flink voordeel uit de opening, maar Noppers wist op een creatieve manier aan schijfverlies te ontkomen. De overgebleven stand was echter een positionele ruïne en het kostte Twiest dan ook weinig moeite de partij te winnen.


In de middagronde stond het topduel tussen koplopers Hessing en Wong op het menu. Na een stroeve opening volgde een aantal vereenvoudigingen. Deze partij eindigde dan ook onbeslist. Edwin Twiest liet zich door Ab Steenbergen in de hekstelling nemen en een spannend duel leek zich aan te dienen. Steenbergen mishandelde de stand echter dermate dat Twiest al binnen no time positioneel gewonnen stond. Hoewel Steenbergen nog lang doorpruttelde, pakte Twiest wel de punten. Als laatste waren Bert Aalberts en Alex Noppers nog bezig. Aalberts moest winnen om zich bij de drie koplopers te voegen, maar Noppers verweerde zich kranig. In het late middenspel omzeilde Noppers alle boobytraps en ook in het eindspel was hij alert. Remise dus waardoor de drie voornaamste titelkandidaten Wong, Twiest en Hessing zijn. De paringen Wong-Twiest en Aalberts-Hessing zullen over twee weken uitsluitsel gaan geven. 


In de 1e klasse werd het gehele toernooi op één dag afgewerkt. In totaal werden er drie ronden gespeeld. Jeffrey Steen en Willem Fokkert stonden na twee ronden aan kopen en mochten in ronde drie gaan uitmaken wie er met de titel aan de haal ging. Fokkert won het duel, nadat Steen op klaarlichte dag een schijf weggaf. Fokkert pakte de titel met de volle 100% score, een unicum voor de man uit Hellendoorn! Steen werd nog wel tweede. Hilco Harms uit Dedemsvaart werd derde voor Bennie Hendriks.