Eerste team doet zichzelf tekort tegen Denk en Zet Culemborg

Zaterdag 29 november

Zaterdag 29 november stond voor het eerste team van Denk en Zet uit Westerhaar het duel met de gelijknamige damclub uit Culemborg op het programma. Een sterke tegenstander, maar gesterkt door de 11-9 overwinning van vorig jaar togen de Westerhaarse dammers richting Culemborg. Bij het uitwisselen van de opstellingen leek het behoorlijk spannend te worden, voor zowel Culemborg als Witte van Moort waren er kansborden aan te wijzen.
De start was echter niet best. Marino Barkel kreeg nadeel tegen de Wit-Russische houwdegen Alexander Boulatov. Barkel maakte zich op voor een lange verdediging maar werd slachtoffer van een elementaire combinatie (2-0). Een valse start, maar daar de standen zich over het algemeen gunstig ontwikkelden leek er nog niet veel aan de hand. Zo draaide Tomasz Miksa in de opening de duimschroeven bij opponent Björn Winkel stevig aan. Miksa kreeg een opgedrongen randschijf die erg sterk gepositioneerd stond. Met behoedzaam verdedigen redde Winkel het punt (3-1).
De volgende remise was er voor Vadim Virny. Virny kreeg wel wat voordeel maar tegen de zeer degelijke Tjeerd Harmsma was er simpelweg geen doorkomen aan (4-2). Odin Mol leek vervolgens tegen de veel lager ingeschaalde jeugdspeler Thijs Vreugdenhil op weg naar de gelijkmaker. Mol had vanuit de opening goed spel en leek met een sterke flankaanval de tweepunter te gaan scoren. Soms loopt een aanval helaas niet en dit was zo’n geval, Mol moest een punt afstaan (5-3).
Vervolgens de gelijkmaker. Bert Aalberts had een degelijke partij tegen John van den Borst, maar moest in het middenspel toch alle zeilen bijzetten om niet weggespeeld te worden. Toen Van den Borst in tijdnood nog een winstpoging meende te kunnen wagen werd hij getrakteerd op een ‘onmogelijke zet’ met direct verlies (5-5). Gerbrand Hessing nam het op tegen supergrootmeester Pim Meurs. Hessing speelde een taai klassiek spelletje, maar nadat hij in het middenspel de rand in dook kon Meurs zijn ijzersterk strategisch inzicht etaleren (7-5). Vervolgens moest invaller Jeroen Schokker zich gewonnen geven. Schokker speelde een zwakke opening, maar tegenstander Henk Ruesink trad weinig accuraat op en liet zijn voordeel verwateren. In de volgende opbouwfase kwam Schokker al weer gauw onder druk te staan, dit keer definitief (9-5).

De muziek was er hiermee voor Westerhaar wel uit. Casper Remeijer had vanuit een bekende theoretische opening groot temponadeel, maar wel de mooiere stand. Dit voor- en nadeel viel tegen elkaar weg waarna hij een mooie remise kon laten aantekenen tegen Evgueni Vatoetin (10-6). Westerhaar moest nu twee partijen winnen, maar dat was onbegonnen werk. Zo had Gil Salomé na de opening een mooie omsingeling tegen Boudewijn Derkx, maar de aanval leek op een gegeven moment door te slaan. Salomé wikkelde af naar een remise-eindspel, maar door enkele denkfouten ging het eindspel zelfs nog verloren (12-8). Als laatste was Yuen Wong nog bezig tegen jeugdspeler Uladzislau Valjuk. Wong speelde een goede partij, maar de jonge Valjuk had het nadelige eindspel onder controle. Uiteindelijk moest Wong in remise berusten, en Westerhaar in verlies (13-7).