Petpartij WvM – Orfam Telecom Twente


27-11-11

De derby der lage landen stond op het programma…WvM tegen Orfam; op papier zou dit zeker moeten lukken . Op papier zijn ze een stuk verzwakt tov vorig jaar (Keurentjes en Messemaker weg, maar Mol heeft zijn rentree gemaakt)

Het begon desastreus; Barkel verloor van Wong.. Zoals gewoonlijk speelde Marino weer veel te snel. Niet dat dat erg is, maar hij kreeg ook geen enkele kans leek het…. Totdat de standen naar elkaar toe groeiden en bleek dat Marino het listig gespeeld had en een drukstandje kreeg.  Nadat hij een loepzuivere forcing miste, speelde hij in het verloop niet sterk en verloor zelfs (in die periode dacht hij wel na)

Daarna was Thomy remise overeengekomen na een wederzijds kalm partijtje.
Edwin Twiest moest aantreden tegen invaller Broekate. Op papier 350 rating punten verschil, maar daar had Broekate (met pet) geen boodschap aan en speelde een KVO. Hoewel er maar 1 of 2 minder goede opbouwzetten werd gedaan door Walter, raakte hij toch de draad helemaal kwijt en werd (nadat hij het Twiest lastiger had kunnen maken) in een podkowa zoekgespeeld.

Gil Salomé moest tegen Wirny en het werd hetzelfde resultaat als 32 jaar geleden, toen ze voor’t eerst tegen elkaar aantraden in het WK jeugd; remise.
Lange tijd was er niets aan de hand, maar op een bepaalde manier raakte Gil de controle over de stand kwijt en speelde Wirny op zijn best. Op het moment supreme echter nam Wirny een afwikkeling die winnend leek, maar Gil had een gemene finesse achter de hand die meteen remise opleverde. Tijdens de analyse liet Wirny meteen zien hoe het wel moest, maar dat is net iets te laat….

Martijn Rentmeester tegen Egbert van Hattem was een rustige klassieke partij; de normaal supercreatieve Martijn had echter een korte nacht gehad en was niet helemaal scherp. In de tijdnoodfase was hij echter wakker genoeg om de twee punten nog even binnen te halen voor de thuisclub.

Remeijer speelde de Dibman-variant tegen Stempher en had licht drukspel. Michel verdedigde zich goed en meer dan een punt zat er voor geen van tweeen in; remise dus.

Schwarzman moest tegen Goudt; 2 interessante spelers, dus dat moest wat worden. Goudt nam de hekstelling met 2 schijven op de lange lijn en werd beloond met een punt.

Bert Aalbers speelde rustig klassiek tegen Koops (met pet). Hij maakte het zich echter onnodig moeilijk (in een dun klassiekje had hij op 2 manier al makkelijk een punt kunnen halen), maar dat compenseerde hij weer door een uiterst creatieve verdedigingsmanoeuvre op het moment dat de stand niet meer te redden leek.

Ben Provoost speelde tegen Odin Mol een sterke partij en kreeg wat druk. Bij analyse bleek wel dat hij uiterst grote kansen had, maar de mogelijkheden waren teveel om te berekenen en daarbij koos hij voor het plan, wat (net) niet voldoende bleek; een verrassend ruiltje (ja, dat kan ook nog) van Odin was genoeg om  rechtstreeks remise af te dwingen.

Bleef over de partij Andriessen – Sytsma.   Frerik (met pet) had het grottste deel van de partij druk op de stand van Wytse, maar zoals dat wel vaker gebeurd, vervlakte het voordeel…. In wederzijdse tijdnood besloot Frerik een gokje te wagen en Wytse overzag de remise en  werd de eindstand 12-8 een feit en het alternatieve toernooi WvM – MvH in het pettenklassement werd 5-1 in het voordeel van de thuisclub…. Volgende keer de verre uitwedstrijd naar Gouda….