Dammers Witte van Moort spelen weer gelijk

4 februari 2024

Op 3 februari stond de negende ronde van de clubcompetitie op de rol. In Westerhaar ontving het eerste team van Damclub Witte van Moort de Drentse ploeg Hijken DTC. Hijken DTC is meermaals kampioen van Nederland geweest maar bivakkeert dit jaar in de middenmoot. Desondanks herbergt de ploeg met vijf grootmeesters nog voldoende kwaliteit en beloofde het voor Witte van Moort dus een pittige wedstrijd te worden.

Marino Barkel beet het spits af tegen houwdegen Aleksej Domchev. Barkel speelde agressief en had de overhand, maar tot veel voordeel leidde dat niet: remise. Jan van Dijk speelde tegen het jonge talent Roland Kreeft een interessante partij. De Friese speler liet zich aan de korte vleugel opsluiten waardoor de stand al snel bol stond van de combinatieve mogelijkheden. Van Dijk wist al snel met een prachtige forcing het pleit te beslechten.

Daarmee stond Witte van Moort 3-1 voor en werd er voorts een aantal remises geboekt. Voor Martijn de Leeuw was dat een prima resultaat tegen de sterke Martin Dolfing. Vanuit de opening kwam De Leeuw tot probleemloos spel en hield dat de hele partij vol. Bert Aalberts kwam niet goed uit de opening tegen Henk Kalk maar in het middenspel veroverde Aalberts het middenbord. Kalk verdedigde taai en het eindigde remise. Gerbrand Hessing speelde tegen het sterk opkomende jeugdtalent Matheo Boxum een goede partij, waarin Hessing veel tempivoordeel vergaarde. In het late middenspel stond Hessing perspectiefrijk maar het voordeel verwaterde: remise. Yuen Wong speelde tegen ‘’mysticus’’ Hans Jansen een prima partij. Jansen heeft wel eens gekkere partijen gespeeld zodat het in deze partij relatief rustig remise liep. Jitse Slump is dit seizoen in bloedvorm en er werd dan ook gehoopt op een overwinning. Tegen collega-grootmeester Auke Scholma is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er ontstond een boeiende partij van aanval versus omsingeling waarbij beide heren prima spel lieten zien, de remise was dan ook logisch.
Een krappe 8-6 voorsprong voor Witte van Moort met nog drie partijen te gaan. Zouden de Westerhaarders een knappe overwinning kunnen boeken? Herman Hilberink had het zwaar getroffen met de Hijker kopman Wouter Sipma. Hilberink kwam nog wel prima uit de opening maar toen hij het kerkhofveld bezette kwam hij in een fatale beknelling terecht. Met een schijf minder ging de partij verloren. Thijs van den Broek had een boeiende partij tegen Jan Ekke de Vries waarbij het lange tijd niet duidelijk was wie de bovenliggende partij was. De Brabander kwam uiteindelijk bovendrijven wat resulteerde in een plusschijf in het eindspel. Genoeg voor winst was het echter niet.

Daarmee was de stand 9-9 en werd de slotpartij doorslaggevend. Voorzitter Gil Salomé had een interessante pot tegen Jacob Okken. Na een boeiende opening toonde Salomé zijn kracht in het middenspel waardoor hij uiteindelijk met twee plusschijven het eindspel in ging. Salomé miste een winnende damafname waarna Okken nog door een piepklein gaatje naar remise ging.
Daarmee werd het 10-10 en sleepten de Westerhaarders weer een belangrijk wedstrijdpunt binnen. Witte van Moort staat nu op plaats 8, vlak boven de nacompetitiestreep. In het restant van de competitie zijn resultaten dus nog zeker nodig, de eerste kans daarvoor is op 17 februari, thuis tegen DUO uit Doetinchem.