Dammers Witte van Moort boeken belangrijke zege

18 februari 2024

In ronde 10 van de nationale clubcompetitie dammen op zaterdag 17 februari stond er voor het eerste team van Damclub Witte van Moort een belangrijk duel op het programma. De Westerhaarders stonden maar nipt boven de degradatiezone en namen het in eigen huis op tegen laagvlieger Dammers uit Oost. De Doetinchemmers hadden tot nog toe slechts twee punten verzameld dus was winst de enige doelstelling voor Witte van Moort.

De wedstrijd ging rustig van start. Hoewel Marino Barkel zowel op klok als bord de nodige druk had ontwikkeld tegen Tom Rinner bleef de talentvolle jongeling kalm genoeg om remise af te dwingen. Thijs van den Broek speelde tegen Peter Hoopman (vorig jaar nog onderdeel van WvM 1) een rustige opzet. Hoopman stond wat makkelijker maar ook hier werd het remise. Bij Martijn de Leeuw en Dinant Spieker kwam de partij ook niet echt tot ontbranden zodat remise logisch was. Yuen Wong trof de kopman Jochem Zweerink en er ontstond een vrij technische partij. Beide heren lieten correct spel zien zodat ook hier geen beslissing viel.

Bij de 4-4 tussenstand ontbrandde de wedstrijd. Trainer/speler Jitse Slump trof met Peter Schellekens een invaller die behoorlijk van zich af beet. Slump vergaarde wel enkele tempi maar de winstperspectieven waren lange tijd gering. Bij het scheiden van de markt ging Schellekens ernstig in de fout zodat Slump Witte van Moort op voorsprong zette. De sleutelwedstrijd was die tussen Jan van Dijk en Gep Leeflang. Van Dijk is niet vies van complicaties maar het water waarin hij vandaag viste was wel heel troebel van kleur. Leeflang dwong een schijfwinst af en uit arren moede combineerde Van Dijk voor vier (!) stukken naar dam. Leeflang speelde het eindspel niet handig waardoor Van Dijk een belangrijke diagonaal kon bezetten. Het ging van kwaad tot erger en toen Leeflang ook de laatste remisemogelijkheid onbenut liet kon Van Dijk met het schaamrood op de kaken de felicitaties ontvangen. Herman Hilberink speelde een prima wedstrijd tegen de gevaarlijke Leopold Sekongo. Met een halve hekstelling dicteerde Hilberink de wedstrijd en hij ging uiteindelijk een voordelig eindspel in. Sekongo dwong op een grappige manier remise af.

Het stond toen 9-5 voor Witte van Moort, waarna DUO terug kwam in de wedstrijd. Bert Aalberts leek in de opening het betere van het spel te hebben tegen Gerrit Wassink maar na een weinig dappere terugruil kwam Aalberts in de problemen. Wassink speelde sterk en dwong uiteindelijk schijfwinst af. Het gehoopte remisegaatje bleek potdicht te zitten zodat Aalberts een pijnlijke nederlaag moest slikken. Gil Salomé had het betere van het spel tegen Henk Hoekman maar de taaie Achterhoeker bleek onvermurwbaar en liet remise aantekenen. 

Bij de 10-8 tussenstand was het aan Gerbrand Hessing om de teamzege over de streep te trekken. Tegen Hans Rinner had Hessing een prima eerste partijhelft afgeleverd maar toen kwam Rinner opeens gevaarlijk opzetten. De Doetinchemmer miste een gouden kans waarna Hessing zich niet meer liet foppen en het bevrijdende punt binnensleepte.

Eindstand 11-9 winst. De Westerhaarders staan met nog één wedstrijd te spelen op de zesde plaats. Om nacompetitie gegarandeerd te ontlopen moet de laatste wedstrijd tegen hekkensluiter Van Stigt Thans 2 in Schiedam gewonnen worden. Als dat lukt kan Witte van Moort zelfs nog wat stijgen in de eindrangschikking.