Westerdijk verrast toppers B-klasse

6 oktober 2023

Westerhaar – Jack Westerdijk is in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B de drie koplopers tot op een punt genaderd. De speler uit Appingedam heeft een rating van bijna 200 punten minder dan de toppers in zijn klasse maar kan zich met iedereen meten. Vrijdag verschalkte hij Bert Roest met een lichte combinatie. De rating van Westerdijk is slechts 901 punten.

Jacques Brouns (rating 1046) en David Riupassa (rating 1092) besloten hun krachten te sparen voor de slotronde. De schijven vlogen in hoog tempo van het bord. Op de veertigste zet tekenden de twee remise.

Aanzienlijk spannender was het treffen tussen Berend Plijter en Lucien Farzan. De aanval van Plijter (uit Ten Boer) via veld 23 bezorgde de spelers veel denkwerk. Aanvankelijk waren de beste kansen aan Farzan. Toen gaandeweg zijn voordeel wegglipte, ging de speler uit Utrecht akkoord met een puntendeling.

David Riupassa, Jacques Brouns en Berend Plijter voeren het klassement aan met ieder tien punten. Op weerstandpunten heeft Riupassa de beste papieren.

Het gevecht tussen Gerard Bruins (Hollandscheveld) en Henk Pruim (Beilen) was een festival van de gemiste combinaties. Op de 35-ste zet overzag Pruim een winnende doorbraak naar de damlijn. Twee zetten later miste Bruins een zegevierende slagzet. Wel verkreeg de dammer uit Hollandscheveld groot terreinvoordeel. Met op de 53-ste zet als kers op de taart een slagzet via de eigen damlijn naar de vijandelijke achterlijn.


In de C-klasse stoomt Gerrit Roeterdink op het kampioenschap af. De speler uit Laren versloeg in de zevende ronde Robert Broekman uit Rietmolen en is nog ongeslagen. Roeterdink trok vroeg ten aanval. Eigenlijk had hij die dadendrang met een nederlaag moeten bekopen want Broekman verzuimde een schijf te winnen. Een afwikkeling volgde naar een spannend systeem met een opsluiting en een ver opgedrongen randschijf. Een combinatie via de damlijn bracht de beslissing.

Achtervolger Tonnie Schutte leed een pijnlijke nederlaag tegen Hedwig Callender. De speler uit Harfsen behaalde groot voordeel maar werd op karakteristieke wijze weggecombineerd door zijn tegenstander uit Den Haag.

Callender gaat na Roeterdink als nummer twee de slotronde in, voor de groep met Tonnie Schutte, Gert Brink (Hardenberg) en Bé Brakels uit Ter Apelkanaal.