David Riupassa achterhaalt koploper Berend Plijter

6 oktober 2023

Westerhaar – Met nog twee ronden te gaan, heeft zich in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B een kopgroep van drie spelers met negen punten gevormd. Bernard Plijter, David Riupassa en Jacques Brouns starten met een voorsprong van twee punten op de rest van het veld. Tot de naaste achtervolgers behoren de lokale favorieten Joop Briedé en Bertwin Letteboer.

Koploper Berend Plijter versloeg donderdag weliswaar Jack Westerdijk maar beet zijn tanden stuk op David Riupassa. Het duel met de speler uit Eindhoven voltrok zich aanvankelijk rustig langs klassieke banen. In slaap gesust overzag Plijter een afwikkeling die hem een lastig te verdedigen voorpost bezorgde. Toen de Groninger de sluipweg naar remise niet kon vinden, haalde Riupassa de buit binnen.

Jacques Brouns (Veldhoven) deed goede zaken met overwinningen op Jorn Kruit (Drachten) en Bert Roest (Bussum). Kruit overschatte zijn omsingelingskansen en de stelling van Roest werd opgeblazen met een heuse bomzet.


Omdat gespeeld wordt volgens een Zwitsers systeem waarin weerstandspunten de doorslag geven, heeft Plijter – de nationale kampioen van 2019 - nog steeds de beste kansen om het toernooi te winnen. De kampioen van 2021 Janes de Vries komt moeizaam tot scoren en wacht nog op zijn eerste overwinning.

Gerrit Roeterdink gaat fier aan de leiding in de C-klasse. De dammer uit Laren boekte al vier overwinningen en verloor nog geen enkele partij. Donderdag waren Jos Moorman (Borne) en Tonnie Schutte uit Harfsen zijn slachtoffers. De partij tegen naaste concurrent Schutte had echter heel anders kunnen aflopen. De speler uit Harfsen heerste na 35 zetten over alle strategisch belangrijke velden en stond zonneklaar op winst. Enkele zetten later was de situatie totaal veranderd en stortte de stelling van Schutte als een kaartenhuis ineen.

In de C-klasse leidt Roeterdink met tien punten. Hij wordt op de hielen gezeten door Schutte (9 punten) en Gert Brink, Hedwig Callender en Robert Broekman (allen 8 punten).