Damteam Witte van Moort onverwacht onderuit

15 oktober 2023

In de derde ronde van de nationale clubcompetitie op zaterdag 14 oktober ontving het eerste team van damclub Witte van Moort uit Westerhaar de dammers van CTD Arnhem. Na de goede seizoensstart met twee overwinningen was het de bedoeling om ook tegen de sympathieke Gelderse ploeg de punten in eigen huis te houden.

Jitse Slump speelde vanwege zijn WK dammen op Curaçao zijn partij al in september vooruit. Tegen de taaie Thijs Gerritsen ging hij behoorlijk ver in zijn missie om de partij te winnen. Slump raakte na een goed begin aan lager wal en mocht van geluk spreken dat zijn tegenstander het sterkste plan niet vond, waarna het remise werd. Overigens speelde Slump een verdienstelijk WK en eindigde hij op een goede vijfde plaats (de Oekraïner Anikeev werd verrassend wereldkampioen).

Op de zaterdag zelf waren er dus nog negen partijen bij een 1-1 tussenstand. Yuen Wong nam het op tegen de degelijke Maarten Linssen. Wong liet een grote ruil toe in de verwachting dat zijn tegenstander deze niet zou nemen. Linssen ruilde toch en toen bleef er te weinig materiaal op het bord om nog een serieuze winstpoging te wagen: remise. Een interessante partij werd gespeeld door Jan van Dijk tegen Peter Kort. Er kwam een stand op het bord waarbij goed gerekend moest worden. Uiteindelijk ging het via een elegante combinatie naar remise. Marino Barkel speelde tegen de sterke Bart Terwel een laveerpartij. Barkel wist zijn tegenstander enigszins uit evenwicht te spelen maar Terwel raakte er niet van in paniek waardoor het remise werd.

Bij de 4-4 tussenstand kreeg Witte van Moort een tweetal dreunen. Gil Salomé trof Hin Wong en besloot de knuppel in het hoenderhok te gooien. Met een Partie Bonnard voerde Salomé de spanningen hoog op. Toen Wong de goede zetten vond ging het bergafwaarts met Salomé en verloor hij de partij achter elkaar. Invaller Edwin Twiest trof de kopman van Arnhem, Frerik Andriessen. Twiest speelde een prima partij maar zijn handige tegenstander had in de beslissende fase een betere hand van spelen waardoor Twiest ten onder ging.

Met 4-8 achter was het hoog tijd voor een tegentreffer. Die werd verzorgd door Bert Aalberts, die tegen Erik van de Weerdhof vanuit de opening prettig spel kreeg. De CTD-speler voelde zich genoodzaakt om een gedurfde aanval in te nemen en lange tijd ging dat goed. Geplaagd door aanhoudende tijdnood zag Van de Weerdhof het uiteindelijk niet scherp meer en kon Aalberts naar een winnend eindspel afwikkelen.

Bij de 6-8 achterstand moesten de Westerhaarders nog een keer winnen om een resultaat binnen te halen. Helaas zat dat er niet in. Thijs van den Broek had weliswaar een spannende partij tegen Niek Smeitink, verkreeg ook voordeel op het eind, maar kon toch niet de beslissende tik uitdelen. Op voorhand werd vooral gehoopt dat Gerbrand Hessing tegen de laag gerateerde Devenand Orie een winstpartij kon binnenhalen. Na een moeizame openingsfase kwam Hessing op het eind toch nog in het voordeel wat tot een kansrijk eindspel leidde. Orie toonde zich echter koelbloedig en wikkelde af naar remise. Daarmee was de kans op een teamresultaat verkeken, want Herman Hilberink was al enige tijd een nadelig eindspel aan het verdedigen. Rik Twilhaar kreeg de waarschijnlijk wel aanwezige winst niet rond en moest met remise genoegen nemen.

De einduitslag werd 9-11 in het nadeel van Witte van Moort. Een zure nederlaag, waarmee de ploeg de foutloze status kwijt is. Over drie weken hebben de Westerhaarders een kans op revanche in de uitwedstrijd tegen DIOS Achterhoek.