Koops kruipt door oog van de naald, Brink breekt titelstrijd open

23 september 2022

Spektakel alom in de zesde ronde van het NK B&C. In tegenstelling tot de vijf vorige rondes kwamen de koplopers vanavond niet al te best voor de dag.

Koploper van het eerste uur in de B-groep, Peter Frans Koops, speelt een ogenschijnlijk normale zet. Het digitale rekenmonster Kingsrow slaat er direct op aan: tegenstandster Barbara Graas kan met een geweldige slagkeuzecombinatie de partij direct beslissen. Graas mist deze mogelijkheid echter waarna de partij verder gaat. In klassiek is Graas in haar element want ze weet zich nogmaals naar een gewonnen stelling te manouevreren. De afronding komt er niet: Graas denkt dat de stand niet valt te winnen en berust in remise. 

Bertwin Letteboer had met een overwinning naderbij kunnen komen maar tegen de degelijke Boike Mathoera zit dat er geen moment in: ook hier remise. Koops blijft twee punten voor op Letteboer waardoor hij nog altijd vol op titelkoers is. Mathoera en Peroti volgen op de gedeelde derde plaats met acht punten. Peroti had sowieso een sterke dag met twee overwinningen. In de avondronde werd titelverdediger Janes de Vries gevloerd, die twee rondes voor het einde al weet dat titelprolongatie er niet meer in zit. 

In de C-groep werd de koploper wél gevloerd. Gert Brink vocht voor zijn laatste kans op titelprolongatie en zette lijstaanvoerder Ramon Ramkisoen de gehele partij onder druk. In het zicht van de remisehaven verloor Ramkisoen onnodig een schijf. Hij wist zich nog wel naar een eindspel te knokken maar Brink was goed bij de les en rekende de dam van Ramkinsoen direct in: winst voor de Hardenberger die Ramkisoen nu nadert tot op een punt. Hans Luchies had met een zege de gedeelde koppositie kunnen pakken. Hij had een positioneel overwegende partij maar het lukte hem niet om Erik Ploeger voldoende uit evenwicht te spelen: remise. Ramkisoen leidt daarmee nog altijd met negen punten maar heeft nu Luchies en Brink als naaste achtervolgers met één punt minder.