Eerste team pakt broodnodige winst

13 december 2015

De afgelopen weken zakte het eerste team steeds verder weg in de ranglijst. Vooral de dikke nederlaag van afgelopen week zat niet lekker en de Westerhaarders waren er dan ook op gebrand om een goed resultaat neer te zetten tegen Van Stigt Thans uit Schiedam. Dit team was aan het begin van het seizoen outsider voor de titel maar moest al een nederlaag slikken en lijkt zich op te top 3 te richten. Desondanks stond er voor Denk en Zet een zware wedstrijd op het menu.

Een flinke meevaller voor het team waren de personele problemen bij de tegenstander. De Schiedammers moesten na enkele last-minute afmeldingen met negen man op pad waardoor Jan van Dijk geen tegenstander had. Zuur voor Jan omdat hij zich op een mooie partij had verheugd, maar de 2-0 voorsprong was binnen. Een tweede snelle meevaller aan het bord van Yuen Wong. Onbevreesd voor de reputatie van zijn tegenstander, theoreticus Frits Luteijn, knalde hij een Keller-variant op het bord. Na een zet of vijftien beging Luteijn een onbegrijpelijke fout waarna Wong snel schijf- en partijwinst kon boeken.

Met de 4-0 voorsprong op zak gloorde de overwinning al. Bert Aalberts gaf geen duimbreed toe tegen de sterkere Ron Heusdens en de partij eindigde onbeslist. Marino Barkel probeerde wat druk te ontwikkelen maar de degelijke Jeroen Kos wilde van geen wijken weten. Uiteindelijk eindigde ook deze partij in een gelijkspel. Ook was er remise voor Odin Mol, die de bondscoach Rob Clerc in een laveerpartij weinig hoefde toe te geven. Een 7-3 voorsprong en de koek was nog lang niet op. Zo had Gil Salome een weldadige aanvalspartij tegen Geert Prinsen. In een dun standje was Prinsen helemaal overspeeld en hij moest zich gewonnen geven.

WvM'er Yuen Wong(rechts) won van Frits Luteijn(links)
De wedstrijd werd beslist door de Westerhaarse kopman Vadim Virny, die tegen de wereldkampioen aspiranten Jitse Slump een fraaie partij had. Slump knalde er vol in waarna Virny zijn positioneel inzicht kon etaleren. Slump kon nog naar een nadelig eindspel afwikkelen maar gaf zich al snel gewonnen: 11-3 en de teamwinst was binnen! Tomasz Miksa kon toen zijn voordelige maar standaard remise-eindspel tegen Peter van der Stap remise geven. Het slot was wat zuur. Gerbrand Hessing had al vanuit de opening lastig spel tegen de oud-wereldkampioen Anatoli Gantvarg en moest zich in allerlei bochten wringen om de stand gelijk te houden. Dit betekende echter wel een positioneel failliet en Gantvarg verzilverde zijn voordeel in het eindspel. Herman Hilberink had een interessante partij tegen Anton van Berkel. Beide spelers gingen in de aanval waardoor een geladen stelling ontstond. Na tal van verwikkelingen moest Hilberink naar een dubieus eindspel afwikkelen. Of dit eindspel wel of niet remise stond moet nog maar eens uitgezocht worden, in ieder geval wist Van Berkel het 5 om 2-eindspel te winnen. Eindstand 12-8 waardoor Westerhaar weer aansluiting heeft met de middenmoot.