Eerste team lijdt nederlaag tegen VBI Huissen

Zaterdag 15 november

Zaterdag 15 november werd alweer de vijfde ronde van de nationale competitie gespeeld. Het eerste team van Damclub Denk en Zet/Witte van Moort ontving het sterke team VBI Huissen. Hoewel Westerhaar twee punten meer had was Huissen toch favoriet in deze wedstrijd. De Westerhaarders troffen namelijk op vrijwel elk bord een wat sterkere tegenstander, en duidelijke kansborden leken er op voorhand niet te zijn.
Waar zeker geen kansen lagen, was de partij tussen Vadim Virny en Guntis Valneris. Deze topgrootmeesters toonden veel respect voor elkaar en na een uurtje schermen konden de schijven alweer in de doos (1-1). Bert Aalberts had tegen junior Pepijn van den Brink een randschijf gekregen na de opening. Aalberts wist echter met secuur opbouwen dubbele vleugelcontrole te krijgen in een lastig klassiekje. Door een gebrek aan tijd wist hij echter geen kansrijk vervolg te vinden (2-2)
Tomasz Miksa speelde tegen de sterke Oekraïner Yuriy Lagoda een degelijke partij. Nergens kwam Miksa in de problemen en in de slotfase had hij zelfs wat voordeel. Voldoende voor winst was het niet (3-3). Herman Hilberink speelde tegen grootmeester Gérard Jansen. Vooraf leek dit een gevaarlijk bord te worden voor Westerhaar, maar de praktijk was totaal anders; Hilberink kreeg in het middenspel stevig voordeel. De stand werd echter te dun en zo werd het ook hier remise (4-4).
Vervolgens de eerste nederlaag. Gerbrand Hessing had tegen de degelijke Maarten Linssen via zijn lijfvariant een flink surplus aan bedenktijd opgebouwd. Het zag er goed uit, maar in het middenspel werd Hessing het slachtoffer van een afwikkeling. In het vervolg kon Linssen doorbreken en winnen (4-6). Odin Mol had ondertussen tegen de bekende trainer Johan Krajenbrink na een spannende opening voordeel gekregen. Krajenbrink verdedigde niet nauwkeurig genoeg; het eindspel was niet voldoende voor remise, een keurige prestatie van Mol en het stond weer gelijk (6-6). 
Yuen Wong speelde tegen de ijzersterke Alexander Baljakin. Vanaf de opening ging Wong begrijpelijkerwijs op de handrem staan en de schijven vlogen dan ook van het bord. In een flink uitgedund standje had Wong wel wat nadeel, maar remise leek binnen handbereik. Baljakin trok toen echter alle registers open en wist vanuit het niets een winnende doorbraak af te dwingen (6-8). Een mokerslag. Nog altijd waren er kansen, want Gil Salomé had tegen Jos Stokkel na een gortdroge partij voordeel gekregen in het eindspel. Stokkel bleef echter op de been (7-9).

Peter Hoopman (ingevallen voor Marino Barkel) speelde tegen Geert van Aalten. Een mooie loting, want Hoopman won enkele jaren terug nog van Van Aalten. Daar kwam vandaag maar weinig van terecht, want Hoopman werd na een pittige opening slachtoffer van een combinatie. Hij wist nog op dam te komen maar moest even later alsnog opgeven (7-11). Het slotakkoord was voor Casper Remeijer, die een spannende partij had tegen Joost Hendriksen. In het late middenspel kreeg Remeijer ademnood, maar door reddende combinaties in het eindspel sleepte hij nog een punt uit het vuur (8-12)