Tweede team doet zichzelf tekort

29 oktober 2012

Op zaterdag 27 oktober moest het tweede team van de Westerhaarse damclub aantreden tegen Tamek Damkring uit Marknesse. Deze ploeg had net als de Westerhaarders twee punten uit drie wedstrijden gehaald. Ondanks dat het tweede team met maar liefst vier invallers moest aantreden werd het halen van wedstrijdpunten zeker niet uitgesloten. Aangekomen in het luxe hotel ’t Voorhuys in Emmeloord bleek namelijk dat de Marknesser spelers ook niet met hun basisteam kwamen.
Om twaalf uur gingen de partijen van start. Althans, dat was de bedoeling. Twee Westerhaarse stoelen bleven angstvallig leeg. De brugwachter besloot de auto met Danny Slotboom en Leonie de Graag erin maar te laten wachten voor de brug. Desondanks was de verwachte vertraging slechts een kwartiertje en hoefde dit dus niet fataal te worden.
Enige hilariteit enkele minuten na twaalf. Het valt de toeschouwers op dat zowel Koert Meuleman en Bert Aalberts met zwart spelen, terwijl een van de spelers wit hoort te hebben. Dit blijkt Koert te zijn en na enig overleg wordt besloten de partij voort te zetten.
De wedstrijd zelf. Invaller Bennie Lawant gooide de knuppel in het hoenderhok met enkele provocerende zetten. Klaas Veldstra liet zich niet wegbluffen en de gevaarlijke partijopzet van Bennie werd gewogen en te licht bevonden (0-2). Rene Schippers speelde tegen Bart Jonker. In een partij waarin veel werd geruild leek Schippers na zo’n dertig zetten niet verder te komen dan remise. Jonker liet zich echter in de halve hekstelling nemen. Door enkele zwakke zetten kreeg Schippers de vis snel op het droge (2-2).
Invaller Bennie Hessing trof een telg uit de dammersfamilie Van Dijk, Menko. In deze partij werd veel geruild en binnen een mum van tijd was het halve bord leeg. Bennie liet zich echter naar de kanten spelen en werd na enkele mindere voortzettingen weggevaagd (2-4). Niek Kloppenburg had in Jaap Akse een zeer taaie tegenstander. Na een leuk offertje besloot Akse een dam voor twee schijven toe te staan. Kloppenburg kon de dam echter in veiligheid brengen en won na een rondslag (4-4).
Leonie de Graag had een gelijkwaardige tegenstander in Arnold Scharft. Ze had haar tijd hard nodig in een moeilijke partij. Scharft miste op zet 31 een winnende dam. De stand bleef daarna gelijkwaardig, maar in tijdnood knoopte Leonie zichzelf op (4-6) Gerwin Mollink had een interessante partij tegen Alex Boxum. Boxum offerde een schijf om een goede positie te verkrijgen. Mollink kon de schijf even later veilig terugofferen waarna de spelers in een volle stand de punten deelden (5-7).
Danny Slotboom, niet de minste invaller, mocht tegen Cor Koene proberen de stand weer op 7-7 te krijgen. Slotboom kreeg een half-open klassieke stand op het bord. Koene kende de reputatie van zijn tegenstander en besloot met een drie-om-drie-ruil wat lucht te krijgen. In het vervolg van de partij kon Slotboom weinig meer uitrichten (6-8). Invaller Koert Meuleman speelde de sterren van de hemel. Met de verkeerde kleur kwam hij heel ver tegen de sterke Jacob Post, die zo’n 400 ratingpunten meer heeft dan Koert. In de tijdnoodfase maakte Koert wat kleine foutjes die door Post keihard werden afgestraft. Erg jammer voor Koert, die wel verheugd mag zijn over zijn sterke spel in deze partij (6-10). Jan Schippers had een op papier exact gelijkwaardige tegenstander in IJsbrand Haven. Na een wat abstracte opening leek de linker vleugelaanval van Schippers veelbelovend. In de partij viel het tegen en Schippers moest teleurgesteld in remise berusten (7-11). Ten slotte speelde Bert Aalberts een flankaanval tegen Jan-Marten van der Reest. Hij leek wat beter te staan, maar in de tijdnoodfase kantelde de partij volledig. Na de tijdscontrole wist Aalberts er nog net een punt uit te slepen (8-12)