Geslaagd Hoogeveen Open voor dammers Witte van Moort

18 augustus 2024

In Hoogeveen werd van maandag 12 t/m zaterdag 17 augustus een groot internationaal damtoernooi georganiseerd. Onder de 112 deelnemers waren er negen dammers van Damclub Witte van Moort uit Westerhaar. Op de zes toernooidagen werden er in totaal acht rondes gedamd. Naast kwantitatief was het deelnemersveld ook kwalitatief goed in orde met als absolute blikvanger oud-wereldkampioen Alexander Shvartsman.

Yuen Wong schoot uit de startblokken en stond na vijf rondes zelfs bovenaan. De toernooizege lonkte. Helaas kwam er toen zand in de motor en kwam Wong drie keer niet verder dan remise, wat hem uiteindelijk een zevende plaats opleverde. Dat was zeker niet slecht, maar gezien het toernooiverloop wel enigszins teleurstellend voor Wong. Bert Aalberts begon ook goed met twee overwinningen maar remiseerde toen vijfmaal. In de slotronde won hij weer en eindigde op een degelijke negende plaats.

Jan Schippers debuteerde in Hoogeveen en deed dat op verdienstelijke wijze. In de eerste vier rondes won hij tweemaal en speelde hij tweemaal remise, zodat in de tweede toernooihelft lastige tegenstanders op het programma stonden. Schippers liet zijn degelijkheid zien en speelde nog vier knappe remises, met een prima 16e plaats in de eindrangschikking tot gevolg. Gerbrand Hessing was zeer productief met vier overwinningen maar doordat hij ook twee keer verloor kon hij niet meespelen voor de bovenste plaatsen. Hij eindigde uiteindelijk niet onverdienstelijk als 20e. Gerwin Mollink speelde een zeer degelijk toernooi, waarbij de vijf remises tegen aanmerkelijk hoger gerateerde spelers in het oog sprongen. Met twee overwinningen en een nederlaag leidde dat tot plaats 32.

Voor Herman Damman was het een spectaculair toernooi met slechts twee remises. Hij won en verloor drie partijen waarmee hij op plaats 55 eindigde. Bertwin Letteboer won twee partijen, verloor er drie en speelde er drie remise, waaronder tegen de sterke Rick Hakvoort. Dit alles leidde tot een 69e plaats voor Letteboer. Gert Brink had het aanvankelijk lastig maar op ‘’Super Thursday’’ legde hij twee aanmerkelijk sterkere spelers op de rug. De laatste twee rondes gingen verloren maar met 7 punten en plek 80 kon Brink tevreden zijn. Gerrit Talen liet zien weer vorderingen gemaakt te hebben op het dambord. Met één overwinning en drie remises eindigde hij op plek 102.

Al met al een geslaagd en gezellig zomertoernooi voor de Westerhaarse dammers. Toernooiwinnaar werd uiteindelijk de al eerder genoemde Alexander Shvartsman. De blik kan langzaam op het nieuwe seizoen in de nationale competitie, dat op 14 september haar aanvang heeft.