Geslaagd Hoogeveen Open voor dammers Witte van Moort

18 augustus 2024

In Hoogeveen werd van maandag 12 t/m zaterdag 17 augustus een groot internationaal damtoernooi georganiseerd. Onder de 112 deelnemers waren er negen dammers van Damclub Witte van Moort uit Westerhaar. Op de zes toernooidagen werden er in totaal acht rondes gedamd. Naast kwantitatief was het deelnemersveld ook kwalitatief goed in orde met als absolute blikvanger oud-wereldkampioen Alexander Shvartsman.

Yuen Wong schoot uit de startblokken en stond na vijf rondes zelfs bovenaan. De toernooizege lonkte. Helaas kwam er toen zand in de motor en kwam Wong drie keer niet verder dan remise, wat hem uiteindelijk een zevende plaats opleverde. Dat was zeker niet slecht, maar gezien het toernooiverloop wel enigszins teleurstellend voor Wong. Bert Aalberts begon ook goed met twee overwinningen maar remiseerde toen vijfmaal. In de slotronde won hij weer en eindigde op een degelijke negende plaats.

Jan Schippers debuteerde in Hoogeveen en deed dat op verdienstelijke wijze. In de eerste vier rondes won hij tweemaal en speelde hij tweemaal remise, zodat in de tweede toernooihelft lastige tegenstanders op het programma stonden. Schippers liet zijn degelijkheid zien en speelde nog vier knappe remises, met een prima 16e plaats in de eindrangschikking tot gevolg. Gerbrand Hessing was zeer productief met vier overwinningen maar doordat hij ook twee keer verloor kon hij niet meespelen voor de bovenste plaatsen. Hij eindigde uiteindelijk niet onverdienstelijk als 20e. Gerwin Mollink speelde een zeer degelijk toernooi, waarbij de vijf remises tegen aanmerkelijk hoger gerateerde spelers in het oog sprongen. Met twee overwinningen en een nederlaag leidde dat tot plaats 32.

Voor Herman Damman was het een spectaculair toernooi met slechts twee remises. Hij won en verloor drie partijen waarmee hij op plaats 55 eindigde. Bertwin Letteboer won twee partijen, verloor er drie en speelde er drie remise, waaronder tegen de sterke Rick Hakvoort. Dit alles leidde tot een 69e plaats voor Letteboer. Gert Brink had het aanvankelijk lastig maar op ‘’Super Thursday’’ legde hij twee aanmerkelijk sterkere spelers op de rug. De laatste twee rondes gingen verloren maar met 7 punten en plek 80 kon Brink tevreden zijn. Gerrit Talen liet zien weer vorderingen gemaakt te hebben op het dambord. Met één overwinning en drie remises eindigde hij op plek 102.

Al met al een geslaagd en gezellig zomertoernooi voor de Westerhaarse dammers. Toernooiwinnaar werd uiteindelijk de al eerder genoemde Alexander Shvartsman. De blik kan langzaam op het nieuwe seizoen in de nationale competitie, dat op 14 september haar aanvang heeft.



Delegatie Witte van Moort actief in Hoogeveen

15 augustus 2024

Voor de vijftiende maal vindt in Hoogeveen een internationaal zomertoernooi plaats. Met recht een zomertoernooi want de temperaturen stijgen tot grote hoogtes in de eerste twee dagen van het toernooi. Gelukkig is daar in de koele speelzaal weinig van te merken.

Onder de 112 deelnemers bevinden zich ook negen deelnemers van Witte van Moort. Yuen Wong en Bert Aalberts zijn goed op dreef met vijf punten uit de eerste drie wedstrijden. Beide dammers wonnen hun eerste twee partijen en waar Wong in ronde drie wellicht op meer had gehoopt tegen de Malinees Diallo kon Aalberts tevreden zijn met zijn remise tegen oud-wereldkampioen Shvartsman. Sowieso is Shvartsman een bekend gezicht voor de Westerhaarse dammers want ook Herman Damman en Gerbrand Hessing moesten het in ronde één en twee tegen hem opnemen. Beide dammers verloren, al kwam Hessing dicht in de buurt van remise. Met vier punten draait Hessing net als Gerwin Mollink en Jan Schippers goed mee in de subtop. Herman Damman heeft de gemiddelde score met 3 uit 3. Bertwin Letteboer startte het toernooi stuntend met een remise tegen de sterke Rick Hakvoort. Na nog een remise en een verliespartij staat hij nu op 2 punten, hetzelfde puntenaantal als waar Gert Brink op kan bogen. Gerrit Talen pakte knap een punt tegen Marinus Willemsen op maandag. Weliswaar verloor Talen tweemaal op dinsdag maar zijn partijopzetten laten zien dat hij goede vorderingen maakt op het dambord.

Het achtrondige toernooi duurt nog tot en met a.s. zaterdag.


Provinciaal Kampioenschap Dammen Overijssel gedomineerd door Witte van Moort

6 augustus 2024

Eind juni begon het Provinciaal Kampioenschap Dammen van Overijssel.  Inmiddels traditioneel werd het kampioenschap georganiseerd door de Provinciale Overijsselse Dam Bond en werden de wedstrijden afgewerkt in het clubhuis van Damclub Witte van Moort. Half juli werden de laatste partijen afgerond en kon men zich opmaken voor de zomerstop. 

In categorie C waren vantevoren Gert Brink en Frank Schippers de titelfavorieten. In het eerste duel in deze klasse kruisten direct de favorieten de degens met elkaar. Ervaring gaf de doorslag. Schippers maakte in een voor hem onbekende en onwennige opening een behoorlijke fout, waardoor Brink combinatief naar dam kon. Hij kwam deze klap niet te boven en won de partij. Brink speelde dit toernooi vervolgens resoluut door en werd met overmacht kampioen. Hij soleerde namelijk met drie punten voorsprong naar het kampioenschap (11 uit 6). Schippers werd na een inhaalslag nog tweede na een barrage met Herman Hazelhorst, die derde werd. Deze derde plek was zeker knap en meldenswaardig, want na jarenlange afwezigheid verloor Hazelhorst geen enkele van de zes gespeelde partijen. Bennie Lawant, Gerrit Talen en Willem Fokkert eindigden voor Witte van Moort in de middenmoot. Ramon Michels debuteerde met prima spel, maar had moeite met punten pakken. Hij kon wel met opgeheven hoofd terugkijken op het toernooi.

In categorie B werd een tweekamp afgespeeld. Bertwin Letteboer van Witte van Moort speelde drie duels tegen ‘Hammerdammer’ Gert Drent. Het rating- en kwaliteitsoverwicht werd ondanks straf verzet van Drent uiteindelijk wel waarneembaar. Drent speelt de eerste partij nog verdienstelijk gelijk, maar Letteboer stelde orde op zaken en won uiteindelijk de andere twee partijen en mag zich terecht Overijssels kampioen noemen. 

Ook in categorie A werd een tweekamp gespeeld. Nestor Theo Leoné werkte drie partijen af tegen lokale favoriet Gerbrand Hessing. De ervaren rot Leoné verschalkte in de openingspartij zijn clubgenoot. Een sensatie leek in de maak. Hessing moest vervolgens alle zeilen bijzetten, maar speelde ‘slechts’ remise in de tweede partij. In de derde partij stelde hij alsnog orde op zaken.  Dit betekende ook een barrage, die Hessing vervolgens in zijn voordeel beslechte. Ook hij mag zich Overijssels kampioen noemen.  Damclub Witte van Moort kijkt terug op een ontspannen en geslaagd Provinciaal Kampioenschap en wenst een ieder een prettige zomervakantie.