Jitse Slump zegeviert in Heritage Open

29 juli 2024

Met zes spelers was Damclub Witte van Moort op de 3e editie van Heritage Open in IJsselstein goed vertegenwoordigd. In Groep A deden 1e teamspelers Jitse Slump, Thijs van den Broek, Martijn de Leeuw en Yuen Wong mee. In groep B was alleen Gerbrand Hessing namens Witte van Moort van de partij en In groep C was Gerrit Talen de enige speler van Witte van Moort.

Groep A/Play-offs

In groep A deed een behoorlijk aantal grootmeesters mee, het was dan ook een loodzware groep. De opzet in deze groep was om bij de eerste vier te eindigen om zo te kunnen plaatsen voor de play-offs. Alleen Jitse Slump slaagde daarin door als vierde te eindigen. Yuen Wong viel net buiten de prijzen, Martijn de Leeuw en Thijs van den Broek eindigen in de middenmoot. 

In de play-offs werd Jitse Slump gekoppeld aan Rick Hakvoort, de verrassende winnaar van groep A. De regels in de play-offs werden enigszins aangepast door o.a. ‘onder te bieden’ op speeltempo. Het was een kleine verwijzing en tevens knipoog naar de hoofdsponsor, Heritage Auction. Een andere regel die werd ingevoerd was dat Jitse Slump moest winnen van Hakvoort, omdat Hakvoort boven Slump eindigde. Slump won overtuigend en trof in de finale Thomy Mbongo, die veelvoudig oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman uit de finale hield. Omdat Slump in de play-offs won, had Slump genoeg aan remise in de finale. Slump hield het hoofd koel en zodoende werd hij de winnaar van Heritage Open. 

Groep B

Gerbrand Hessing begon uitstekend in zijn groep. Na vijf rondes stond Hessing nog op gedeeld eerste plek. Maar in de zesde ronde verloor hij van een directe concurrent, waardoor Hessing terugviel buiten de podiumplekken. Hessing streed in de laatste twee rondes nog voor wat het waard was, maar het was niet genoeg en moest genoegen nemen met de vijfde plek.

Groep C

In groep C kwam Gerrit Talen de slechte start niet meer te boven en eindigde in de onderste regionen. 

Na de prijsuitreiking was er nog afsluitend een barbecue en onder het genot van drankjes werd er gezellig nagepraat. De dammers van Witte van Moort kunnen terugkijken op een geslaagde damdag.





Damnacht Westerhaar prooi voor Thomy Mbongo

15 juli 2024

Na een afwezigheid van acht jaren werd er afgelopen weekend weer een damnacht gespeeld in het clubgebouw van Damclub Denk en Zet/Witte van Moort uit Westerhaar. Een sponsorcollectief uit Westerhaar, bestaande uit Grillroom – Pizzeria De Pyramiden, Wiersma Trading BV, Slagerij Kleine, Eventi Group en B&Z Bouwtechniek hebben de nacht financieel ondersteund. 

Last minute moest de organiserende vereniging nog diverse afmeldingen slikken en werd er met 18 dammers gestart. Nadat voorzitter Salomé het openingswoord had gesproken, kon de strijd achter de geruite borden beginnen. De in Frankrijk woonachtige Thomy Mbongo liet zien over een goede dag-vorm te beschikken en won de voorronden voor Jitse Slump (Landgraaf) en Rick Hakvoort (Wezep). Gil Salomé en Gerbrand Hessing plaatsten zich als enige Westerhaarders voor de finalepoule. 

Tijdens de nacht werden de deelnemers goed verzorgd en had de inwendige mens geen klagen. Tegen 4.15 uur kon er gestart worden met de finalepoules. In de eerste poule was er een nek aan nek race tussen Thomy Mbongo en topfavoriet Jitse Slump. Nadat Gil Salomé zijn clubgenoot Slump nog een goede dienst bewees door Mbongo te verslaan, ging Slump zelf in het onderlinge duel met de Bob Marley lookalike onderuit. Aangezien de punten in de finale dubbel telden, was dit een hard gelag voor de regerend wereldkampioen Rapid. Slump kwam de nederlaag niet meer te boven en moest genoegen nemen met de tweede plaats achter Mbongo. Leopold Sekongo uit Roosendaal eindige op gepaste afstand als derde. 

In de tweede poule was Erik ten Hagen heer en meester. De man uit Winterswijk won al zijn partijen en eindigde zo met een ruime voorsprong als eerste voor Floris Tol uit Groningen en thuisspeler Gerwin van der Meer.  

Rond half 8 konden de prijzen worden uitgereikt door voorzitter Salomé. De organiserende vereniging kon terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige nacht. Volgend jaar zal de damnacht weer op de kalender staan.


 

Jeugd straalt tijdens Zomersneldamtoernooi Damclub Witte van Moort.

1 juli 2024

Op vrijdag 28 juni in de avond stond een sneldamtoernooi voor de regionale jeugd gepland. 

Jeugdleiders Frank Schippers van Witte van Moort en Bert Aalberts van de plaatselijke club in Dedemsvaart hadden de handen in elkaar geslagen om een nieuw format te testen, waarin clubs uit Gramsbergen, Dedemsvaart, Hoogeveen en Westerhaar samen optrekken. Een mooi club overstijgend initiatief waar zeker een vervolg aan wordt gegeven. 

De zomervakantie komt er aan voor de scholieren, een mooie week qua weer lag achter ons. Genoeg reden om aan het einde van de week even de zinnen te verzetten aan het dambord voor veel kids. Ook Wapenveld had gehoord dat er lekker gedamd kon worden en gaf akte de présence. Onder piekfijne omstandigheden werd in een Zwitsers systeem gespeeld en werd om 18.30 uur afgetrapt. Ruim dertig kinderen streden om de felbegeerde prijsjes. Dit keer geen bekers, maar lekker snoepgoed voor de beste drie in drie categorieën. 

Het werd met name een ontspannen toernooi zo vlak voor de zomerstop. Na ruim twee uur werden de laatste wedstrijden gespeeld.  Zichtbare tevreden koppies, af en toe winnen, af en toe verliezen. Tevreden meegereisde ouders en begeleiding. Prima. Damclub Witte van Moort kijkt terug op een leuke avond en wenst een ieder een fijne vakantie.