Damteam Witte van Moort eindigt knap als vierde

6 april

Op zaterdag 2 maart was de elfde en laatste ronde van de nationale clubcompetitie dammen. Het eerste team van Damclub Witte van Moort speelde in Schiedam tegen hekkensluiter Van Stigt Thans 2. De Schiedammers hadden al hun tien gespeelde wedstrijden nog verloren dus was er een duidelijke winstdoelstelling voor Witte van Moort. De Westerhaarders moesten ook winnen om het laatste restje degradatiegevaar uit te bannen.

Op de meeste borden hadden de Westerhaarders een stevig ratingvoordeel zodat er al snel kansen ontstonden. Yuen Wong lokte invaller Gerrit van Mastrigt slim in een explosief speltype waarin Wong zijn grote rekenkracht kon etaleren. De Schiedammer wikkelde af naar een peperdure dam die ook nog eens snel werd afgenomen door Wong, zodat Witte van Moort snel voor stond. Martijn de Leeuw had als een van de weinigen geen ratingvoordeel zodat remise een prima resultaat zou zijn. Christian Niami wilde geen ijzer met handen breken zodat de uiteindelijke remise logisch was.

De laatste wedstrijd van het seizoen was ook de (voorlopig?) laatste wedstrijd bij Witte van Moort voor Jan van Dijk. Sinds 2015 speelde Van Dijk voor de Westerhaarders waarbij hij vaak succes had met knotsgekke partijopzetten. Zijn slotpartij viel wat dat betreft wat uit de toon, tegen Geert Prinsen bleef de partij in rustige klassieke structuren en eindigde het remise. Herman Hilberink had tegen de degelijke Jeroen Kos een opening waar wel muziek in leek te zitten. Erg spannend wilde het uiteindelijk toch niet worden zodat het ook hier onbeslist eindigde.

Teamleider en trainer Jitse Slump kent een fabelachtig debuutseizoen wat hij in stijl wist af te sluiten. Slump kreeg ruim baan van good old Waldo Aliar en vijzelde zo zijn score op naar een fantastische 18 punten uit 10 wedstrijden, goed voor een tweede plaats op de topscorerslijst.

De tussenstand was toen 7-3 voor Witte van Moort waarmee de overwinning gloorde. Danny Slotboom probeerde met een vrij technische opening tot spel te komen tegen Ton Burgerhout. De Schiedammer speelde echter nuchter tegen waardoor het uiteindelijk remise werd. Bert Aalberts bereikte lang weinig tegen Mehmet Yöney maar in het middenspel kwamen er plots grote kansen. Yöney ontweek de diverse valstrikken vakkundig zodat Aalberts moest berusten in remise. Gerbrand Hessing speelde lange tijd een gelijkwaardige partij tegen Guido van den Berg maar in de slotfase had het helemaal verkeerd kunnen gaan. Hessing negeerde een remiseafwikkeling waarna de Schiedammer simpel naar winst kon combineren. Dit werd echter gemist zodat het ook hier remise werd.

Daarmee stond Witte van Moort 10-6 voor en was het alleen nog de vraag hoe dik er gewonnen zou worden. Thijs van den Broek nam een zware aanval in tegen Tiny Mous die lange tijd goed tegenspeelde. In het late middenspel wist Mous de verdediging niet vol te houden zodat Van den Broek won en daarmee een goed seizoen succesvol afsloot. Marino Barkel speelde een leerzame partij tegen Peter van der Stap. Barkel speelde tegen de achtergebleven schijf 15 van de Schiedammer terwijl hij op de andere vleugel naar expansie zocht. Een lastig plan dat in deze partij tot een mooie winst leidde voor Barkel.

Eindstand 14-6 winst voor Witte van Moort. Doordat de uitslagen in de andere wedstrijden precies goed vielen voor Witte van Moort eindigt de Westerhaarse formatie verdienstelijk op de vierde plaats. Kampioen in deze competitie werd VBI Huissen, dat alle wedstrijden wist te winnen. In september begint het nieuwe seizoen.