Dammers Witte van Moort pakken belangrijk punt

 22 januari 2024

In de achtste ronde van de clubcompetitie dammen nam de formatie van Damclub Witte van Moort uit Westerhaar het in Gouda op tegen Damlust. Een lastige tegenstander met wereldtoppers als Martijn van IJzendoorn en Erno Prosman.

De wedstrijd startte goed voor de Westerhaarders. Thijs van den Broek nam een ijzersterke ruil waarna tegenstander André Venema moest berusten in schijfverlies. De rest was een kwestie van techniek voor Van den Broek waarmee hij Witte van Moort op voorsprong zette. Jitse Slump speelde tegen de op papier zwakste Gouwenaar Björn Winkel. Slump speelde een sterke flankaanval en toen deze verdween verkreeg hij met superieur spel heerschappij over het hele middenbord, hetgeen leidde tot winst.

Een mooie 4-0 voorsprong. Danny Slotboom had een interessante partij tegen Jan van der Star. Slotboom nam in de opening een aanval terwijl zijn tegenstander omsingelende kansen zocht. De omsingeling liep in deze partij beter dan de aanval zodat Slotboom het zwaar kreeg. Met een inventieve combinatie wist hij zich het vege lijf te redden: remise. Ook remise was er voor invaller Niek Kloppenburg. Tegen Friso Fennema speelde hij een prima partij waarbij er voor beide spelers kansen leken te liggen. Die werden niet benut zodat de vrede bewaard bleef.

Bij 6-2 voor sloegen de Gouwenaren hard terug. Gerbrand Hessing had geen fijne opening en tegen wereldtopper Martijn van IJzendoorn wordt het dan lastig. Van IJzendoorn breidde zijn voordeel steeds verder uit en won de partij overtuigend. Yuen Wong nam het op tegen Erno Prosman, tegen wie Wong vorig jaar nog zo knap wist te winnen. Wong kreeg het in deze editie al snel lastig door sterk positiespel van Prosman. Het eindspel waar Wong zijn toevlucht tot zocht bood geen remisekansen.

Het stond nu 6-6 en de spanning liep verder op. Bij Jan van Dijk was deze partij geen vuurwerk want er kwam een vrij technische partij op de borden tegen Ben Provoost, die uiteindelijk in remise eindigde. Martijn de Leeuw deed van alles om Teun van de Krol uit zijn evenwicht te krijgen. Dat leidde uiteindelijk tot een eindspel met een schijf meer voor de Westerhaar-speler maar tot winst leidde dit niet.

Bij 8-8 was de beslissing aanstaande. Bert Aalberts verkreeg in het middenspel een mooie ontwikkeling van zijn schijven maar Winkel was op zijn beurt met een sluwe afwachtende strategie bezig. Aalberts nam een gevaarlijke aanval in waarna Winkel schijfwinst leek te forceren. Toen Aalberts de schitterende remisecombinatie niet vond verloor hij een schijf waarna Winkel overtuigend won. Witte van Moort stond toen 10-8 achter waarna de druk bij Herman Hilberink lag. Hilberink had na een interessant middenspel tegen Daaf Kasse een groot voordeel in handen maar Kasse leek nog door een piepklein gaatje naar remise te gaan. Gelet op de tussenstand vocht Hilberink onverdroten door en met succes: Kasse dacht met een afruil remise te forceren maar Hilberink had toen een fraaie motiefwinst voor hem in petto.

Daarmee eindigde de wedstrijd in 10-10. Een gouden wedstrijdpunt voor de Westerhaarders die nu wat afstand nemen van de degradatiezone en op plek 7 te vinden zijn. Over twee weken speelt Witte van Moort een thuiswedstrijd tegen Hijken DTC.