NK B en C dag 1


3 october 2023

Westerhaar – Bondsbestuurder Paul van de Veen heeft bij de opening van het NK dammen in Westerhaar uitgehaald naar de Werelddambond. De secretaris van de KNDB ergert zich aan de omstandigheden waaronder momenteel op Curaçao de wereldkampioenschap dammen wordt gespeeld.

“De wedstrijd vindt plaats in een parkeergarage met van die mobiele toiletten. Dan zijn de omstandigheden om toernooien te spelen in Westerhaar stukken beter. Witte van Moort organiseert het ene na het andere goede toernooi.”


 

Het Nederlands kampioenschap dammen in de klassen B en C is gestart met negen overwinningen. Lokaal favoriet Bertwin Letteboer deelde de punten met oud-kampioen Janes de Vries.

In de B-klasse haalde veelvoudig kampioen bij de vrouwen Barbara Graas als eerste de punten binnen. Tegenstander Gerard Bruins zette ambitieus een flankaanval op. Bij de verdediging van zijn voorpost overzag hij een combinatie waarna Graas gretig toesloeg.

Gerard Peroti (rating 948) versloeg de op papier een stuk sterkere Anne Dekker (1034). Een lichte combinatie leverde de Rijswijker schijfwinst op. In de afwikkeling naar het eindspel overzag Dekker een offer dat hem nog remise had kunnen brengen.

Berend Plijter kwam met een lastige stand uit de opening in de partij tegen Henk Pruim. De dammer uit Ten Boer haalde opgelucht adem toen Pruim een slagzet miste en stoomde op naar de winst.

Jacques Brouns verraste Primnath Goelab met een gespiegelde versie van de combinatie waar oud-wereldkampioen Isidore Weiss furore mee maakte.

Ab Steenbergen werd door Joop Briedé opgezadeld met een lastig hanteerbare lange vleugel. De man uit Raalte stond tientallen zetten verloren, gaf niet op en haalde - toen de kampioen van Manderveen even niet oplette – uit met een vernietigende combinatie.

In de C-klasse ging Hedwig Callender op avontuur door een voorpost te plaatsen op 28. De aanval in de partij tegen Erik Ploeger pakte slecht uit. Ger Brink zag in de partij tegen Guus Gase zijn linker vleugel in de knel komen. Toen zijn tegenstander iets te veel van zijn stand vroeg, sloeg Brink combinatief toe.

Koert Meuleman liet zich in het eindspel verrassen door Bé Brakels. Jos Moorman profiteerde laat in de partij van een zwakke opstelling van Gerrit Talens linker vleugel.