Mooie zege damteam Witte van Moort in Friesland

24 september 2023

Op zaterdag 23 september stond de tweede ronde van de clubcompetitie op de rol. In Leeuwarden werd de strijd met Damcombinatie Fryslân aangegaan. De Friezen speelden de laatste jaren een bescheiden rol in de ereklasse maar hebben zich dit jaar aanzienlijk versterkt. Het beloofde dus op voorhand geen makkelijke klus te worden voor Witte van Moort.

Vanwege het wereldkampioenschap dat de komende weken op Curaçao wordt gehouden mocht WK-deelnemer Jitse Slump zijn wedstrijd op de maandagavond voor de competitiewedstrijd vooruitspelen. De Friezen schoven Wytse Sytsma naar voren, die doorgaans zijn erf makkelijk schoon weet te houden tegen grootmeesterlijk geweld. Slump wist in een bijzondere partij zijn taaie tegenstander behoorlijk onder druk te krijgen. Hij miste echter een winnende voortzetting waarna Sytsma op remise leek af te koersen. Slump had echter nog een kaart in zijn mouw en zette Sytsma klem op de trictraclijnen, zodat Witte van Moort al vijf dagen voor de start van de eigenlijke teamwedstrijd met 2-0 voorstond.

Op de zaterdag van de competitiewedstrijd ging het van begin af aan al goed voor de Westerhaarse formatie. Zo wist Martijn de Leeuw een interessant spelbeeld op het bord te krijgen tegen Willem Leijenaar. De Friese speler liet zich steeds verder naar achteren duwen en toen De Leeuw een doorbraak forceerde was het gedaan, sterk gespeeld door De Leeuw en 4-0 voor Witte van Moort. Vervolgens werd een tweetal Friese kanshebbers van de winst afgehouden. Herman Hilberink deed dat in een voor zijn doen rustig partijtje tegen grootmeester Hein Meijer. Hoewel Meijer optisch wel de overhand had raakte Hilberink niet in paniek en hield hij zijn tegenstander eenvoudig op remise. Ook Bert Aalberts had met veelvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen een zware kluif. Aalberts speelde een aanvallende partij waarin zijn tegenstander geen (winst)poot aan de grond kreeg. Na veertig zetten werd remise overeengekomen en stond het 6-2 voor de Westerhaarders.

Op dat moment in de wedstrijd was de Westerhaarse teamzege al aanstaande. Jan van Dijk breidde de voorsprong nog verder uit. In een abstracte partij maakte aanstormend talent Luuk Terweijden een behoorlijke fout: Van Dijk kreeg de gelegenheid om voor een schijf door te breken naar dam. Er was geen verzet meer mogelijk voor Terweijden en zo stond het al 8-2. Danny Slotboom maakte zijn rentree voor Witte van Moort. Tegen Jan Algra liet hij zich opsluiten aan de korte vleugel, wat als riskant te boek staat. Slotboom hield de grens van het speelbare in het oog en offerde zich naar een veiliger stand toe. Dat leverde zelfs nog goede kansen op maar de ervaren Algra liet zich niet kloppen: remise.

Heorhi Vydzerka besliste vervolgens de wedstrijd. Tegen Taeke Kooistra speelde hij een leuke hekstellingpartij. Met een mix van sterk positiespel en gebruik makend van combinatieve dreigingen snoerde de benjamin zijn tegenstander steeds verder in. Vydzerka besloot de partij zeer stijlvol met een viervoudige oppositie.

Bij de 11-3 voorsprong moest Witte van Moort de enige nederlaag van de middag slikken. Gerbrand Hessing was niet van plan om een gezapig partijtje te spelen tegen de legendarische oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Een Roozenburg-opstelling ging over in een Partie Bonnard waarbij Wiersma goed had gerekend. Hessing combineerde naar dam maar deze werd tegen schijfverlies afgenomen, waarna hij niet meer aan verlies kon ontkomen. Thijs van den Broek speelde een degelijke pot tegen de regerend Nederlands kampioen sneldammen Gerlof Kolk. De Brabander kwam gedurende de partij wel iets minder te staan maar verloor de remise geen moment uit het oog. Het slotakkoord was voor Yuen Wong. Tegen de degelijk opererende Oege Dijkstra kreeg Wong gedurende de partij licht initiatief. In het eindspel leken er nog serieuze kansen te komen voor Wong maar zijn Friese tegenstrever hield het uiteindelijk droog.

Een keurige 13-7 overwinning. Witte van Moort heeft na twee wedstrijden nog de volle score en staat gedeeld aan kop in de competitie. Op 14 oktober nemen de Westerhaarders het in hun eigen clubhuis op tegen CTD Arnhem.