Zon en Overijssel schitteren op het NK sneldammen, maar slechts met beperkt eremetaal.

13 juni 2023

Afgelopen zaterdag 10 juni vond het NK Sneldammen weer plaats. Dit maal mocht het Zuid-Hollandse plaatsje Hoornaar de Nederlandse damkanonnen huisvesten op een zonovergoten en warme dag. Traditiegetrouw wederom met een grote Westerhaarse afvaardiging van Damclub Witte van Moort. Op het eerder gespeelde Anton Jurg Toernooi wisten een behoorlijk aantal spelers zich te plaatsen voor het NK. Vanuit de A categorie werd het één en ander verwacht van Jan van Dijk, Gerbrand Hessing en Yuen Wong. In de B-categorie moest Bertwin Letteboer voor de Westerhaarse eer strijden, samen met Gerrit Talen die als reserve mocht meedoen. In de C-categorie deden oud Nederlands kampioen regulier dammen Gert Brink mee en ook Bennie Lawant was weer van de partij. Van kersvers Overijssels kampioen sneldammen Frank Schippers viel ook wat te verwachten.  Last but not least: ook bij de aspiranten was een opvallend nieuwtje: Jayden van der Velde mocht zijn debuut maken op het hoogste Nederlandse strijdtoneel. 

In de A-categorie deden Jan van Dijk, Gerbrand Hessing en Yuen Wong mee. Wong haalde de A-finale overtuigend door zelfs de voorrondes te winnen. Van Dijk werd op weerstandspunten helaas doorverwezen naar de B-finale en Hessing kwam de slechte start niet meer te boven en moest genoegen nemen met een plek in de C-finale.  

In de A-finale leek alsof Wong al zijn energie had verbruikt in de voorrondes. Wong begon slecht met 2 nederlagen en streed daardoor niet meer voor de podiumplekken. Na een eindsprint eindigde Wong op de vijfde plek met een gemiddelde score. Kampioen werd Gerlof Kolk, die met succes zijn titel verdedigde en nipt voor bleef op Wouter Sipma en Rick Hakvoort.   Van Dijk begon nog redelijk in zijn finale poule en had nog uitzicht op de eerste plek, maar werd derde.  Hessing herpakte zich in de finale en wist er toch wat van te maken. Hessing eindigde op de gedeelde eerste plek, maar vanwege de lagere weerstandspunten in de voorrondes werd hij tweede.  

In de B-categorie was het dus aan Bertwin Letteboer en Gerrit Talen om voor de eer van damclub Witte van Moort te strijden. Laatstgenoemde mocht de plek van Wethouder Mark Paters overnemen als reserve.  Letteboer was hoopvol gestemd, alleen liep het soms even niet zoals gewild. Samen met Gerrit, die verdienstelijk toch een overwinning en een remise haalde in een moeilijkere klasse dan hij gewend is, belande hij uiteindelijk in de C-finale van de B-categorie.  Letteboer herpakte zich in deze finalepoule, maar eindigde net onder het podium. Algemeen winnaar van de B-categorie werd Max Doornbosch.   

In de C-categorie was Overijssel goed vertegenwoordigd. Na een prima start van vijf punten uit drie wedstrijden stokte de motor van Frank Schippers in de voorrondes. Hij haalde daarna nog slechts één punt uit drie wedstrijden en dat was niet genoeg voor de finalepoule. Hij werd net als vorig jaar verwezen naar de finaleronde in de B-groep van de C-categorie. Ook Bennie Lawant, Gert Brink en Maikel Schotman konden voor Overijssel niet doorstoten naar de A-groep van de C-categorie. Deze eer was voorbehouden aan Jan Siegers van Damclub Dedemsvaart. 

In de B-groep van de C-categorie werkte Frank Schippers zich vervolgens met twee overwinningen, vier remises en één verliespartij op naar een goede derde plaats. Tot slot de C-groep van de C-categorie waar Gert Brink en Bennie Lawant allebei zeven punten uit zeven wedstrijden haalden, wat respectievelijk een vierde en vijfde plek opleverde.  Algemeen winnaar van de C-categorie werd de prima spelende Gerrit Roeterdink.   Rest nog het vermelden waard dat jeugdlid Jayden van der Velden  van Witte van Moort een prima debuut maakte bij de aspiranten. Hij haalde een respectabel aantal punten binnen en mag zeker terugkijken op een geslaagd debuut.   

Damclub Witte van Moort kan weer terugkijken op een geslaagd toernooi dat door enkele spelers en aanhang gezellig werd afgesloten in het lokale Italiaanse restaurant Piazza della Vitta, een aanrader voor de liefhebber van goed Italiaans eten met een dito ambiance.